Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Инициативен комитет издига проф. Анастас Герджиков срещу Радев, ГЕРБ ще го подкрепят?

Политика

Инициативен комитет издига проф. Анастас Герджиков срещу Радев, ГЕРБ ще го подкрепят?

Инициативен комитет издига проф. Анастас Герджиков срещу Радев, ГЕРБ ще го подкрепят? - Tribune.bg
Снимка:

Ректорът на СУ е философ, преподавател по римска литература и латински, говори английски, немски, френски и руски

Инициативен комитет издига ректора на СУ проф. Анастас Герджиков срещу Румен Радев, твърди Епицентър.бг, позовавайки се на достоверни източници.

Кой е проф. Анастас Герджиков?

Роден е на 28 февруари 1963 г. в Кърджали.

През 1982 г. завършва Националната гимназия за древни езици и култури.

През 1984 – 1985 г. следва класическа филология в Софийския университет. През следващата година продължава следването си в Хумболтовия университет в Берлин, където през 1990 г. завършва магистратура с дипломна работа на тема „Аристотеловата критика на Платоновите политически произведения".

От 1990 г. е хоноруван, а от 1991 г. е редовен асистент по латински език в Софийския университет.

През 1994 г. специализира в Австрия със стипендия на Австрийската служба за академичен обмен, а през 1997 г. – в Германия със стипендия на Германската служба за академичен обмен.

През 2001 г. защитава дисертационен труд „Понятието clementia в традицията на римската литература от периода на републиката и идеологията на ранния принципат".

От 2004 г. е доцент по антична литература с хабилитационен труд „Образът на владетеля в корпуса на латинските панегирици".

През 2006 г. получава научната степен „доктор на филологическите науки" с дисертационен труд „Огледалото на владетеля. Възникване и развитие на жанра Speculum regale в античността и ранното средновековие".

От 2008 г. е професор по антична и средновековна литература с хабилитационен труд „Развитие на жанра Speculum regale през ХII и XIII в.“.

Води лекции по латински език – фонетика и фонология, морфология, синтаксис, и римска литература в Катедра „Класическа филология“ на Софийския университет.

Научните му интереси са в областта на римската литература и политическата теория на античността и средновековието. Автор е на четири монографии и на над четиридесет студии и статии в областта на античната литература и на регламентацията на висшето образование.

Автор е на първия превод на български на Аристотеловата „Политика".

В периода 2001 – 2003 г. е заместник-министър на образованието и науката, през 2007 – 2008 г. е управител на Фонд „Научни изследвания", а от 2007 до 2010 г. е член на специализирания съвет по литературознание при Висшата атестационна комисия.

В периода 2010 – 2011 г. е заместник-ректор на Софийския университет за акредитация и научна дейност.

От 2011 до 2014 г. е заместник-ректор на Софийския университет за учебната дейност – докторанти и продължаващо обучение.

На 17 ноември 2015 г. е избран за ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

На 20 ноември 2019 г. е преизбран за ректор.

Член е на редакционната колегия на Стратегии на образователната и научната политика и на Bulgarian Journal of Science and Education.

Владее английски, немски, френски и руски език.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати