Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Интересна палитра от избиратели изважда "Галъп". Кои групи за кого са гласували?

Политика

Интересна палитра от избиратели изважда "Галъп". Кои групи за кого са гласували?

Интересна палитра от избиратели изважда Галъп. Кои групи за кого са гласували? - Tribune.bg
Снимка:

Данните от екзитпола дават интересна картина на типа избирател, който е отишъл вчера до урните.

Това каза пред БНР социологът Яница Петкова от "Галъп интернешънъл болкан".

Типът избирател на ПП-ДБ е доста по-младежки в сравнение с този на ГЕРБ-СДС. При вота за ГЕРБ се разделят почти поравно висшистите и хората със средно образование, при ПП-ДБ близо 71% от избирателите са с висше образование. Мнозинство от висшисти има и при други политически сили. 

По-младежки е вотът за ДПС – Ново начало спрямо Алианса за права и свободи, поясни социологът. Основният вот за ДПС – Ново начало идва от селата и малките градове, сочат данните на "Галъп". При АПС 80% от вотът идва от селата. Тази структура показва как електоратът на единното доскоро ДПС се разделя между двамата лидери, отбеляза Петкова.

От всички гласували вчера 5% са роми, уточни социологът.

Избирателите на "Възраждане" и МЕЧ до голяма степен си приличат, част от вота им е протестен. "Възраждане" успява да натрупа и запази твърд електорат, на който разчита. МЕЧ е взел гласове и от "Възраждане", и от "Величие", подкрепили са ги и хора, които до момента са предпочитали "Не подкрепям никого", коментира Яница Петкова в предаването "Хоризонт до обед". По думите ѝ, вотът за МЕЧ е шарен, но ясно протестен.

Повечето гласоподаватели на "Възраждане" са мъже в активна възраст 31-60 г., с 54% дял на висшистите, преобладаващо жители на по-големите областни центрове и градове. При МЕЧ също се регистрира доминиращо мъжки вот.

По-млади хора гласуват за ИТН – 53% от гласувалите за тях са висшисти, а 42% със средно образование. ИТН събира подкрепа от областните центрове и по-малки градове.

Млади жени висшисти, живеещи в столицата или областен център – така изглежда профилът на избирателите, отбелязващи "Не подкрепям никого".


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети