Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Фирмата-изпълнител на газовата връзка: Останаха детайли, очакваме на 1 октомври да потече газ

Политика

Фирмата-изпълнител на газовата връзка: Останаха детайли, очакваме на 1 октомври да потече газ

Фирмата-изпълнител на газовата връзка: Останаха детайли, очакваме на 1 октомври да потече газ - Tribune.bg
Снимка:

Всички основни строителни дейности са завършени, в момента текат съпътстващи, така че да получим Акт 16, коментира пред БНТ Теодора Георгиева - изпълнителен директор на ICGB - фирмата -изпълнител на проекта за газовата връзка Гърция - България. Тя увери, че строителните работи са на финалната права.

"Говорим за сериозни детайли, които в нашия случай се броят на пръстите на едната ръка - това е вертикална планировка, път до диспечерски център, предписание на пожарните, които документално трябва да се представят, вентилатори с по-сериозен капацитет. Гоним всичко това строителят да свърши първата седмица на септември, за да се планира Акт 15 и да се свика комисия за Акт 16, като паралелно се работи с институциите по събиране на всички документи, за да се свика максимално бързо комисията и да се препотвърди лиценз пред КЕВР и да получим правото на ползване края на септември, за да може от 1 октомври да потече газ", убедена е Георгиева. Тя потвърди, че водопроводът е завършен, проверката на канализацията също и са в непрекъснат контакт с министър Шишков.

Изпълнителният директор на ICGB припомни, че фирмата е сертифицирана като независим преносен оператор и от вчера вече има търговска регистрация, която препотвърждава корпоративната структура на дружеството.

"Този газопровод обезпечава 3 млрд. кубически метра, което е еквивалентно на потреблението на България“, каза тя. На първия технологичен етап ще бъдат налични 1 млрд. и 300 кубически метра. 1 млрд. куб.м. природен газ на база на договор с Азербайджан, което ще допринесе за изключително намаляване на цените. Другите 300 кубически метра са от различни клиенти, които искат да влязат на българския пазар. Около 50% от капацитета са резервирани дългосрочно, а остатъчните ще се предлагат и къси и тримесечни и годишни", уточни Георгиева. Тя отбеляза, че още от средата на юни по цялото съоръжение има 40 бара газ, което е тестване на системата.

"В началото на септември ще се напълни още веднъж, за да се вдигне налягането, за да се отговори на изискванията на "Булгартрансгаз"", поясни Георгиева.

 

Етикети газ, Гърция
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети