Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Искат си дерогацията: Енергийната комисия отхвърли законопроекта на Делян Добрев за незабавно спиране

Политика

Искат си дерогацията: Енергийната комисия отхвърли законопроекта на Делян Добрев за незабавно спиране

Искат си дерогацията: Енергийната комисия отхвърли законопроекта на Делян Добрев за незабавно спиране - Tribune.bg
Снимка:

Комисията на енергетика в Народното събрание не прие отмяна на дерогацията на „Лукойл“. С изключение на ГЕРБ за промени в Закона за контрол при прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Руската федерация, дестабилизиращи положението в Украйна.

Законопроектът беше подкрепен от петима депутати, четирима се обявиха против, петима се въздържаха.

В законопроекта се посочва, че Рафинерията на „Лукойл“ в Бургас заобикаля забраната на ЕС за търговия в страни-членки с продукти, произведени от руски петрол.

Внесеният от депутата от ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев законопроект има за цел да постигне синхронизиране с европейското законодателство, тъй като с дерогацията България де факто заобикаля европейските санкции срещу РФ. Целта на санкциите е да ограничат приходите на РФ от нефт, а оттам и възможността да водят военни действия. в законодателната инициатива се посочва още, че с издействаната дерогация от правителството на Кирил Петков рафинерията на „Лукойл“ в Бургас преработва евтин руски петрол и продава горивата на високи цени, като по този начин наваксва загубените приходи от цените на руския петрол „Уралс“.

Анализът на разходите и приходите по предварително оценка на взаимодействие показва, че с получената дерогация се нарушава и конкурентоспособността в региона, тъй като страните, съседни на България, не преработват руски петрол и произвежданите горива са с по-висока себестойност. Но въпреки това, не се очаква покачване на цените на горивата, тъй като „Лукойл" продава горивата на цени спрямо цените в региона около България.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети