Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Искрен Арабаджиев от ПП отрече: Никога не сме предлагали класът за стаж и опит да отпадне

Политика

Искрен Арабаджиев от ПП отрече: Никога не сме предлагали класът за стаж и опит да отпадне

Искрен Арабаджиев от ПП отрече: Никога не сме предлагали класът за стаж и опит да отпадне - Tribune.bg
Снимка:

„Никога не сме предлагали класът за стаж и професионален опит да отпадне“. Това написа Искрен Арабаджиев от „Продължаваме промяната“ в профила си във Фейсбук.

Това е в противоречие с тълкуванията на синдикатите за идеите на „промяната“.

„Искрен Арабаджиев от ПП току що предложи на социална комисия, клас прослужено време да отпадне. Бил вреден“, съобщи вчера Любослав Костов от КНСБ. „Запомнете го този юнак“, пише още синдикалистът и допълни: „Който пипа клас, пада от власт...“, допълни Костов.

Ето какво гласят поясненията на Арабаджиев от ПП:

„Искам да направя няколко уточнения във връзка със заседанието на социалната комисия вчера, на която обсъдихме  законопроект за промяна на Кодекса на труда, който въвежда автоматичен механизъм за определяне на размера на минималната работна заплата (МРЗ) и ежегодното ѝ вдигане:

 ▪  Определянето на МРЗ изисква балансиран подход и разговори с работодателите и синдикатите. Вчера в комисия имаше няколко предложения, а това, което събра подкрепа, беше на ГЕРБ - МРЗ да бъде брутна и да се определя на база 12 месеца за предходната година. „Продължаваме промяната“ се въздържахме на това предложение.

 ▪ Никога не сме предлагали класът за стаж и професионален опит да отпадне.

 ▪ Въвеждането на "брутна" МРЗ има своите аргументи, но смятаме, че разговорът за това в момента не може да се проведе в зала, тъй като изисква допълнителна работа по формиране на дефиниция какво означава брутна МРЗ и не можем в рамките на този кратък срок да приемем такава промяна.

 ▪ МРЗ да бъде основна, както досега, като върху нея да се начисляват класът и всички други постоянни възнаграждения, а стойността ѝ да се определя като 50% от средната работна заплата за първите 2 тримесечия от текущата година. Това е позицията на „Продължаваме промяната“ и именно това предложение ще подкрепим на второ четене във връзка с предложените промени в Кодекса на труда.

 ▪ Предложението на ПП за МРЗ е част от Законопроекта за продължаване на действието на държавния бюджет за 2022 г., който е в дневния ред на Народното събрание като втора точка за четвъртък. Това поставя възможността дискусията за промените в Кодекса на труда да се проведе тогава тъй като разглеждането на промените в Кодекса на труда.

Въпреки предложенията, свързани с промените в Кодекса на труда, МРЗ не се вдига от народните представители. Това е отговорност и задължение на Министерски съвет, който издава постановление. Това, което народните представители могат да направят, е да приемат механизъм, който да определи какъв да бъде размерът ѝ. Ангажиментът за влизането ѝ в сила обаче е на Министерски съвет.“


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети