Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Искрен Митев: Радев даде неосъществим мандат на БСП, а сега подреди в служебното правителство явни опоненти на Нинова

Политика

Искрен Митев: Радев даде неосъществим мандат на БСП, а сега подреди в служебното правителство явни опоненти на Нинова

Искрен Митев: Радев даде неосъществим мандат на БСП, а сега подреди в служебното правителство явни опоненти на Нинова - Tribune.bg
Снимка:

Според него президентът иска да създаде впечатление, че създава експертен кабинет, а всъщност атакува бившите си партньори

„Видях няколко типа хора, избрани от Румен Радев. Едните са експерти, които са работили по министерствата, като госпожа Роси Велкова, която аз познавам от бюджетна комисия. Също така виждам хора, които са работили отдавна в сферите, в които той ги е поставил. За мен са интересни няколко неща. Едното е, че Румен Радев първо даде неосъществим мандат на БСП, а сега подреди в служебното правителство хора, които са явни опоненти на сегашното ръководство на БСП. Има опит, според мен, президентът да покаже, че няма да постъпи реваншистки с този служебен кабинет, но в същото време слага хора, като например служебния министър на икономиката, които Нинова е уволнила“. Така коментира пред bTV състава на новия служебен кабинет на президента Румен Радев Искрен Митев от „Продължаваме промяната“.

„Президентът обяви края на света в своята реч, как това ще бъде най-студената зима, няма да имаме газ и ще бъдем нападнати“, коментира той.

„За да няма газ трябва или да бъде прекратен договора за гръцката връзка, или да бъдат прекратени преговорите с Азербайджан, или да бъдат неосъществени доставките за седем кораба, които вече са договорени, или да не бъде нагнетен „Чирен“, посочи Митев.

По думите му ще бъдат компрометирани всичките опити на бившите управляващи да осигурят газ за зимата.

„Мисля, че ще опитат да върнат „Газпром“ в България“, изрази опасения той.

По думите му е лъжа, че липсва логистика по отношение доставките на газ и те не могат да стигнат до България.

„Другата голяма лъжа е, че газът от „Газпром“ е по-евтин. Спекулира се с незнанието на българските граждани и неразбирането, че цената на „Газпром“ също се формира на 70% от борсовата цена“, подчерта Митев.

На въпрос кога все пак ще имаме газ от въпросните седем танкера и на каква цена, бившият депутат от „Продължаваме промяната“ отговори така:

„Не знам дали ще имаме. Това е въпросът! Ние сме направили всичко необходимо, но сега ще видим служебният министър на енергетиката, който всъщност е най-непознатият за публиката, дали ще успее да продължи нашите усилия да осигури газ за зимата или всъщност неговата цел ще бъде да върне „Газпром“ и по-скъпия газ в България“.

Митев увери, че хранилището в Чирен се пълни с по-бързи темпове, отколкото по същото време миналата година.

„Очаква се до есента, когато ще трябва да го ползваме, да бъде на 85%. Това са количества, които не са били налични миналата година“, посочи той.

По думите му синьото гориво за зимата е обезпечено от бившите управляващи, но имало още стъпки, които трябва да бъдат извършени от служебния кабинет. Оставени са четири възможности и ще стане ясно дали служебният енергиен министър ще ги осъществи, допълни Митев.

Той коментира и влизането в служебния кабинет като част от екипа на служебния военен министър Димитър Стоянов на бившия външен министър в кабинета „Петков“ Теодора Генчовска.

„Теодора Генчовска беше един от основните играчи в голямата заблуда за македонския въпрос, който беше решен в това правителство. Радев иска да създаде впечатление, че създава експертен кабинет, а всъщност атакува бившите си партньори“, категоричен беше Митев.

По въпроса с присъствието на депутата от партията на Кирил Петков в служебното правителство, той посочи:

„Илин Димитров не е човек на ПП, а експерт, познат в областта си от години. Той работи усърдно голям ресурс да бъде насочен в туризма“.

Митев увери, че „Продължаваме промяната“ влизат в предизборната борба с високо вдигнати глави и ясното съзнание, че са направили добри ходове за България.

„Обърнахме часовника на дълга и оставихме почти 2 млрд. излишък“, похвали се Митев.

Попитан дали ПП ще се явят на изборите в коалиция или не, той заяви следното:

„Ще бъде решено в средата на август, когато ще се съберат нашите органи на управление, които взимат това решение. „Демократична България“, чуват се и други имена и заявки, това са наши естествени партньори. Моето лично мнение е, че е смислено да има едно обединение срещу статуквото на хората, които искат да кажат „не на корупцията“ във властта“.

На въпрос дали е възможна евроатлантическа коалиция, която да включва и ГЕРБ, Митев бе категоричен:

„Не вярвам, че ГЕРБ начело с г-н Борисов изобщо може да участва в някакви преговори с „Продължаваме промяната“. Хората, които гласуват за нас, са много различни от тези, които гласуват за ГЕРБ“.

„Много пъти от ГЕРБ са ни подавали ръка, след което се е оказвало, че това е лъжовно подаване на ръка, с цел да бъдем компрометирани и нашите решения да бъдат грешни. Много е трудно да се довериш на партия, която всъщност свали правителството“, коментира още Митев.

Той оцени като голяма крачка закриването на специализираното правосъдие. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети