Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Искрен Веселинов: Икономическият съвет към МС може да стане координиращ орган за излизане от кризата

Политика

Искрен Веселинов: Икономическият съвет към МС може да стане координиращ орган за излизане от кризата

Искрен Веселинов: Икономическият съвет към МС може да стане координиращ орган за излизане от кризата - Tribune.bg
Снимка:

Икономическият съвет към МС може да стане координиращ орган за излизане от кризата. Той съществува и сега, но трябва да бъде допълнен и да изработва антикризисните икономически мерки. Решенията, които ние предложихме са добри за хората и бизнеса, но не трябва с партньорите ни да си говорим през медиите.

Това съобщи заместник-председателят на ВМРО и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов пред Канал 3.

Той допълни, че досега оповестените антикризисни мерки не са дискутирани нито на коалиционен съвет, нито между министрите.

Конкретното предложение на ВМРО е Националният икономически съвет към Министерски съвет да стане постоянно работещ орган, като към него с право на глас се включват освен настоящите членове и по един експерт от парламентарно представените партии, а също и водещите икономисти и финансисти.

Към неговите функции следва да се добави: да разработва и предлага на Министерски съвет мерки за възстановяване на икономиката след настоящата криза; да събира информация за забавените инвестиционни проекти в страната, причините за тяхното забавяне и изготвяне на предложения за нормативни и законодателни мерки за по-бързото им реализиране в България, като се анализира всеки проект; да се възложи да събира информация от банките кои кредитополучатели ще са най-затруднени да обслужват кредитите си и до каква степен.

Освен това поискахме т.нар. банкова ваканция – това означава сроковете да не текат през времето на извънредното положение. Ние добавихме и още един месец, обясни още Искрен Веселинов. Радваме се, че банките ни чуха.

Правната комисия на Народното събрание е приела две предложения на ВМРО, съобщи още той - към защитата на длъжника от наказателни лихви и др. неблагоприятни последствия при забава по кредити от банки, добавихме подобна защита от колекторските фирми и фирмите за бързи кредити. Също така към безлихвените заеми бяха добавени и самоосигуряващите се лица, което е друга сериозно засегната група.

Държавата и общините да освобождават от вноски по наем и аренда засегнатите от кризата граждани и фирми е другото наше предложение, което се прие.  Спорен остава въпросът за данъците и таксите, но все пак имаме пробив, каза народният представител.

Подкрепяме приетото от бюджетната комисия искане на работодателите за промяна в мярката 60/40, с което за работодателят остава единството поемане на 40%, обясни той.

Не чух президентът да предлага решение. Ние, Патриотите, предлагаме – и през медиите, и с внасяне на проекти в НС, декларира Веселинов.

Остава голям е проблемът с хората, които доброволно се съгласяват да им се прекрати трудовото правоотношение, а те ще са десетки хиляди, коментира още той.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети