Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Веселинов: Искаме генерална промяна – Велико народно събрание, а не палиативни промени в Конституцията

Политика

Веселинов: Искаме генерална промяна – Велико народно събрание, а не палиативни промени в Конституцията

Снимка:

Днес обсъждаме не проекта за Конституция, а проекта за свикване на Велико народно събрание. Виждам, че колегите са се старали да четат проекта за нова Конституция и да търсят неговите несъвършенства. Трябваше да четат дали има основания да бъде свикано Велико народно събрание. Този проект не обсъжда следващото ВНС по никакъв начин. Искаме генерална промяна – Велико народно събрание, а не палиативни промени в Конституцията. Така започна изказването си в парламента днес съпредседателят на ПГ „Обединени патриоти“ и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов, съобщават от пресцентъра на ВМРО.

„Омръзна ми да слушам как сегашната Конституция е свещена крава и как я превъзнасяме. Кога беше създадена тя? В началото на демократичния преход. Кой я прие – БСП, ДПС и едни отломки от СДС, които после станаха депутати от БСП“, продължи Веселинов.

Той е категоричен, че сегашната конституция е приета, за да се обезпечи дългосрочното оцеляване на БСП.

Обединени патриоти са за свикване на Велико народно събрание, декларира Веселинов.

Заместник-председателят на ВМРО отново постави исканията на Патриотите за промени в Конституцията:

„Ясен преамбюл и еднонационален характер на държавата. Ние смятаме, че джендър идеологията и другите заплахи за националната идентичност създават задължение държавата да отстоява националния характер и ценности на България. Това е надграждане на преамбюла от 90-те години.“

„Справянето с основния порок – новото конституционно задължително гласуване и образователен ценз. Това възмущава ДПС. Те предпочитат неграмотните хора да бъдат обгрижвани от тях. Затова сме политически противници с ДПС, ние не мислим така.

Ние искаме гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена. Заради напъните на либералната левица да промени естествени понятия“, заяви Веселинов.

„Ние искахме връщане на наборната служба. ВМРО настоява и за повече правомощия на президента. Абстрахираме се от сегашния президент. Това е наше искане от 10 години. Не може президентът, който се избира директно от народа, да има толкова осакатени правомощия. Смятаме, че президентът трябва да може да предизвика референдум и да иска вот на доверие“, категоричен е Веселинов.

„Ние от Обединени патриоти стоим зад искането за Велико народно събрание и промени в Конституцията.Но промените в основния закон няма да са функция на тази зала сега. Те ще се случат от ВНС, което ще е натоварено от одобрението на хората“, заяви още той.

Ето какво каза още Искрен Веселинов от трибуната в парламента:

Сегашната конституция е консервирана система, която не може да се промени радикално. С 1/3 ще може да се самовъзпроизвежда, а една малка формация като ДПС ще бъде балансьор и ще участва в различни форми на властта. Как постигнаха това – политическият процес чрез тази Конституция – политически пазарлък? Колегите от ДПС – извинявам се, ако има фактологическа грешка.

Но правителството на Беров създаде групировките и амортизира държавата, това стана благодарение на тези конституционни промени. Така стана и по времето на Станишев с пазарлък.

Какво постигнахме в резултат на тази Конституция? Трябва да има анализ на въздействието, както за всеки закон. А именно – 2 млн. българи по-малко. Най-ниският жизнен стандарт в страната.

Ние управляваме по-малко от 4 години. А управлението на Виденов и Беров, Луканов, който ако помните наложи мораториум на външния дълг и нямаше финансиране за България. Групировките на БСП и ДПС – това заложи днешните ниски нива на доходи. Трябваше да наваксаме много.

Полша и Чехия, които Вие казвате, че са с недемократични конституции – те са процъфтяващ оазис в сърцето на Европа.

Тази Конституция постигна това да се маргинализират цели етнически групи, за да бъдат използвани от ДПС и БСП. После и други се включиха.

Тази Конституция създаде неразрешими конфликти между институциите. Имаме президент, който иска да свали правителството. Нямаме механизъм, който да реши проблема между президентството и правителството.

Тази Конституция не дава никакви възможности за реформи.

Всички опити за отклик на желанията на хората за промяна се сблъскват със статуквото на БСП и ДПС. Единственият опит за реформа на съдебната система е 2014 г., когато 40 човека бяха БСП, а ДПС се съгласиха да направят осакатен опит за реформа.

Ние от Обединени патриоти подкрепихме свикването на Велико народно събрание. Много забележки имахме, които намериха отражение в проекта.

Трябваше да гарантираме реформа, защото обществото е узряло за промяна. Хиляди хора по площадите искаха нова Конституция.

Единственият дефект на този проект е, че е предложен от управляващите, ако беше от опозицията предложен, то щеше да е знаме на протестите.                                                      

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още