Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Веселинов: Не е ли възможен и трети път, при който защитата да се фокусира върху нуждаещите се?

Политика

Веселинов: Не е ли възможен и трети път, при който защитата да се фокусира върху нуждаещите се?

Веселинов: Не е ли възможен и трети път, при който защитата да се фокусира върху нуждаещите се? - Tribune.bg
Снимка:

Ако не получим задоволителни отговори, ще предложим срока на извънредното положение, който със сигурност трябва да се удължи, да е до края на април, заяви депутатът от ВМРО

Не е ли възможен и трети път, при който защитата да се фокусира върху нуждаещите се – възрастните хора и хронично болните. Това написа в профила си във Фейсбук зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов.

„Вчера Министерски съвет депозира в Народното събрание искане за продължаване на извънредното положение до 13.05.2020 г. Мнозина приятели ме питат каква е нашата позиция по това. Мисля, че мога да споделя следното: мотивите към предложението са една страничка. Няма анализи, прогнози, някаква стратегия, която да покаже как, докога и защо трябва всички български граждани да се самоограничават, а стопанската инициатива на практика да е на ръчна спирачка. За нас във ВМРО остава неясно защо при стагнираща икономика, ескалираща безработица и срив на доходите нямаме интелигентен анализ и стратегия, която да повиши защитата на уязвимите групи, но да даде възможност на другите да започнат поетапно връщане към нормалния живот“, се пита депутатът.

По думите му проблемът с COVID-19 е сериозен и глобален. Взети са навреме строги и правилни мерки, чрез които са ограничени пораженията и всичко това е подкрепено от ВМРО.

„Сега ни се предлага датата 13.05. Защо не 01.05. или 27.04.? С какво първата дата е по-добра от другите? Колко живота повече ще спасим и колко вреди на благосъстоянието на българите ще нанесем? А не е ли възможен и трети път, при който защитата да се фокусира върху нуждаещите се – възрастните хора и хронично болните? Така бихме имали повече пари да ги подкрепим, а по-малко рисковите групи да се върнат към нормалното си трудово битие. Хората да разчитат на плодовете от труда си, а не на подаяния от държавата, а колелото на икономиката да се завърти...“, категоричен е той.

Това са въпросите, на които от ВМРО утре ще търсят отговор по време на заседанията на парламентарните комисии.

„Ако не получим задоволителни отговори от изпълнителната власт, ще предложим срока на извънредното положение, който със сигурност трябва да се удължи, да е до края на април. Защо тогава ли? Защото според щаба пикът на епидемията ще е около Великден. Седмица или две след това е логично да имаме вече анализ за тенденциите, Народното събрание ще се събере пак да удължи наново срока или, ако заплахата от епидемията е отминала, да върне страната към нормалното и ежедневие“, пише още Искрен Веселинов. 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети