Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Искрен Веселинов: Пенсионната система в България е абсурдна и има нужда от промяна

Политика

Искрен Веселинов: Пенсионната система в България е абсурдна и има нужда от промяна

Искрен Веселинов: Пенсионната система в България е абсурдна и има нужда от промяна - Tribune.bg
Снимка:

Съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов алармира на страницата си във Фейсбук за нуждата от промяна на пенсионната система у нас в частта намаляване изискуемия стаж и обвързване на възрастта за пенсиониране със средната продължителност на живот. Той припомня, че единствено ВМРО – Българско национално движение повдигна въпроса преди няколко месеца, а сега ВМРО не е част от предизборния дебат, но всички партии мълчат.

"Ще спрете ли да се замеряте с обещания за охолен живот на пенсионерите и ще направите ли заявка за промяна на системата – намаляване на изискуемия стаж и обвързване на възрастта за пенсиониране със средната продължителност на живот (тоест намаляването ѝ)", пита Искрен Веселинов участващите в предизборната надпревара на 2 април.

 

Ето и цялата публикация на Веселинов:

Франция продължава да се тресе от протести заради повишената от правителството на Макрон възраст за пенсиониране. От 62 я правят на 64. В България тя бавно пълзи към 65. Но във Франция средната продължителност на живота е 80,7 години – респективно 77,1 за мъжете и 84,1 за жените. Тоест едните ще вземат пенсия средно 13, а другите повече от 20 години.

В България средната продължителност на живот е 74,3 – мъжете живеят 70,8 и биха живели като пенсионери едва 5 години, а жените 78,1 – съответно 13. По-стряскащото е, че тази пенсионна реформа, прокарана някога от министър Калфин, почиваше на предпоставката, че средната продължителност на живот ще продължи да нараства, достигайки европейската. На практика от 2018-а тя пада. След достигане на пика от 76,1, слизаме през 2020 г. на 75,5 и през 2021-ва на 74,3. Продължителността на живот при мъжете е паднала със стряскащите две години!

В същото време остава абсурдното изискване за 40 години осигурителен стаж. За да получаваш пенсия едва 5 години!? Ако излезеш от университета на 25, нямаш право да останеш без работа дори една година! Какво да говорим за стотиците хиляди жертви на първоначално натрупване на капитал, които работеха години без осигуровки… Сега те трябва да чакат до 67 и да вземат намален размер пенсия едва три години.

Системата е абсурдна и трябва да се промени! Иначе съвсем логично хората ще продължат да крият осигуровки с оглед практическата невъзможност да получат достоен вход в нея и някаква нормална продължителност за ползването ѝ.

ВМРО – Българско национално движение беше единствената партия, която повдигна въпроса преди няколко месеца. Сега не сме част от предизборния дебат, а всички партии мълчат.

И малко преди деня за размисъл питам участниците в предизборната надпревара: ще спрете ли да се замеряте с обещания за охолен живот на пенсионерите и ще направите ли заявка за промяна на системата – намаляване на изискуемия стаж и обвързване на възрастта за пенсиониране със средната продължителност на живот (тоест намаляването ѝ)?

Защото не е важно колко голяма е сумата, ако на практика не можеш да доживееш да я получиш. Но българите, за разлика от французите, не умеем да си търсим правата!

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати