Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Искрен Веселинов за Закона за личния фалит: Няма да поощряваме кредитните милионери

Политика

Искрен Веселинов за Закона за личния фалит: Няма да поощряваме кредитните милионери

Искрен Веселинов за Закона за личния фалит: Няма да поощряваме кредитните милионери - Tribune.bg
Снимка:

Лицата, имащи право на защита по този закон, са ограничени, така че да няма злоупотреби

„Нямаме за цел да поощряваме кредитните милионери“, заяви Искрен Веселинов, депутат от ВМРО и заместник-председател на „Обединени патриоти“ при обсъждането на Закона за личния фалит в Народното събрание. Законопроектът е изготвен по инициатива на „Обединени патриоти“.

От НАП са изразили съгласи, от БНБ са направили конкретни предложения за подобряване на текстовете, докато другите ведомства са имали по-предпазлива позиция по някои текстове, коментира Веселинов. Той разясни, че със закона се прави един регистър.

"Всеки, който иска да му бъде отпуснат заем, може да бъде проверен каква му е кредитната история и ако институцията прецени, да му отпусне необходимите средства. Няма нужда да лишаваме някого от кредити доживот. Искаме да избегнем нещото като вечен длъжник и вечен кредитор. Това не е добре и за двете страни", подчерта още Веселинов.

Според депутата от НФСБ Християн Митев лицата, имащи право на защита по този закон, са ограничени, така че да няма злоупотреби.

„Съдът ще решава дали едно лице отговаря на изискванията на закона, за да получи защита“, изтъкна юристът. Той коментира, че по така предложения законопроект, при неплатежоспособност повече от три месеца, защита може да получи длъжник, който има едно или повече парични задължения с общ размер до 200 000 лв. и предостави на разположение на кредиторите си за удовлетворяване на вземанията им цялото си имущество и бъдещите доходи за пет години, с изключение на несеквестируемите вещи и доходи.

„За да бъде поставено физическото лице под закрила, законопроектът изисква кумулативното наличие на две предпоставки - неплатежоспособност и добросъвестност“, напомни Митев. Той допълни, че лицата, поставени под защита, ще бъдат вписвани в Централен електронен регистър на физическите лица в неплатежоспособност към Агенцията по вписванията.

Искрен Веселинов подчерта, че другата седмица ще бъде организирана кръгла маса с представители на гражданското общество, след което "Обединените патриоти" ще внесат законопроекта в НС с допълнителните предложения.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети