Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. IT секторът разгневен от идеята за вдигането на максималния осигурителен доход

Политика

IT секторът разгневен от идеята за вдигането на максималния осигурителен доход

IT секторът разгневен от идеята за вдигането на максималния осигурителен доход - Tribune.bg
Снимка:

Асен Василев от ПП показа статистика във „Фейсбук“

IT сектора е разгневен от идеята за вдигането на максималния осигурителен доход, защото заетите в сферата се осигуряват на максималния праг, а промените могат да изгонят чуждите инвеститори. В момента прагът е 3000 лв., но по време на коалиционните преговори между „Продължаваме промяната“/ПП/, БСП, „Има такъв народ“/ИТН/ и „Демократична България“/ДБ/ за съставяне на правителство е обсъдено да не се вдигат данъците, но да се увеличи максималният осигурителен доход.

От ПП, БСП и ИТН подкрепиха идеята, а от ДБ призоваха да не се избързва с подобно решение. Според социалистите прагът трябва да е 3600 лв., а според ИТН – да бъде 2,5 пъти от средната брутна заплата.

От ПП искат равнището на прага да бъде фиксирано съотношение от средната работна заплата и така да расте пропорционално. Бившият финансов министър и съпредседател на ПП Асен Василев предложи коефициентът да бъде 2,3 спрямо средната заплата от предходната година.

„При 1500 лв. средна заплата, това означава около 3450 лв. таван на дохода за осигуряване, което е 15% увеличение и е съотносимо с увеличението на средната заплата“, посочи Василев.

От IT сектора у нас не са съгласни по време на пандемия да бъдат единственият потърпевш бранш. Според експерти, за да бъде справедливо вдигането на максималния осигурителен доход, трябва пропорционално да расте и таванът на пенсиите.

След тази критика Асен Василев отговори със статистика във „Фейсбук“. Той уточи, че максималният осигурителен доход е увеличаван през 2008, 2014, 2015, 2016 и 2020, като съответно процентовото съотношение към средната брутна заплата е било – 4,8, 2,8, 2,9, 3 и 2,4. Или предлаганото сега съотношение от 2,3 е най-ниското в историята.

„Както казахме, няма да вдигаме данъците, но ще ги събираме. Без изключения“, пише Василев. Той допълва, че прагът няма да бъде увеличаван през следващите четири години.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети