Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ИТН и ДБ сближават позиции: Прокуратурата по този начин не може да бъде (ВИДЕО)

Политика

ИТН и ДБ сближават позиции: Прокуратурата по този начин не може да бъде (ВИДЕО)

ИТН и ДБ сближават позиции: Прокуратурата по този начин не може да бъде (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

„Имахме конструктивен разговор. Установихме, че основните политически посоки на „Има такъв народ“ /ИТН/ и на „Демократична България“ /ДБ/ са едни и същи. Наясно сме, че Прокуратурата в този вид не може да бъде. Наясно сме, че трябва да се премахне специализирания съд и прокуратура. Наясно сме, че има предизвикателства пред страната, свързани с Плана за възстановяване и развитие. Основните ни посоки са едни и същи. От тук нататък се разбрахме експертите ни да имат конкретни срещи за изчистване на детайлите, тъй като не сме разбирачи по всички“, коментира в парламента резултатите от консултациите на ИТН и ДБ  председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. Той бе категоричен, че ако се стигне до кабинет, може да се започне да се брои времето на изчегъртването на ГЕРБ.

„Ако има правителство, то обективно ще бъде правителство на една политическа партия, това няма да е коалиционен кабинет“, уточни Йорданов. Той подчерта, че ИТН ще проведе разговори и с други политически партии без ГЕРБ.

„Излагаме нашите виждания. Тук не е търсене на коалиционна подкрепа. Ще ви помоля да спрете да спекулирате с това с подкрепа от ДПС“, скара се на журналистите Йорданов.

Относно състава на Министерския съвет, той увери, че за ИТН са важни политиките, а министрите са изпълнители.

„Ще преценим имената, политиките, ангажиментите и парламентарната конфигурация, когато трябва да гласуваме кабинет“, допълни го съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Десният политик изтъкна, че ако има правителство, за което партията му дава подкрепа, то ще бъдат положени усилия, кабинетът максимално да се отдалечи от ДПС.

„Как това ще се случи, е въпрос на визия на мандатоносителя“, оправда се Христо Иванов. За него било важно двете политически формации първо да сравнят общите си възгледи за посоката на движение на страната и как си представят конструирането на парламентарното пространство около този кабинет.

„В случая на колегите от ИТН са мандатоносителя. Те ще проведат своя цикъл от разговори, след което пак ще разговаряме. В този смисъл естествено, че когато трябва да гласуваме, ще преценим всичко заедно - имената, политиките, ангажиментите и парламентарната конфигурация. На този етап това, което за нас беше важно, е да установим, че сме си поставили същите политически цели, че сменяме Гешев, че сменяме ВСС. Това е цел, която си поставяме, че трябва да има дълбока реформа в прокуратурата и правосъдието и че всички тези бухалки трябва да бъдат елиминирани по умен начин“, коментира още Христо Иванов.

Той е установил в хода на консултациите, че от важните теми, които са въпрос на приоритет, няма съществени различия в позициите на ИТН и ДБ. Попитан какъв ще е документът, който ДБ евентуално ще подпише с ИТН, той бе лаконичен.

„Що се отнася до документа - вижте, нали разбирате, че това, което снимате в момента, също остава“, посочи лидерът на ДБ. Христо Иванов отказа коментар по информацията, че ИТН ще предложи Меглена Кунева за премиер на страната. Относно сроковете, в които ще стане ясен съставът на кабинета, той заговори за месеци и изтъкна необходимостта от втори кръг разговори. По думите му преговарящите за бъдещото управление нямат толкова време. До момента в хода на преговорите двете формации са се разбрали да работят за съдебната реформа, смяната на Висшия съдебен съвет и отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети