Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ИТН искат незабавно отпадане на зеления сертификат и COVID тестовете във връзка с бежанската криза

Политика

ИТН искат незабавно отпадане на зеления сертификат и COVID тестовете във връзка с бежанската криза

ИТН искат незабавно отпадане на зеления сертификат и COVID тестовете във връзка с бежанската криза - Tribune.bg
Снимка:

Проф. Чорбанов подчерта, че сега бежанците трябва да бъдат карантинирани при влизане у нас, а ситуацията изисква извънредни действия

„Има такъв народ“ излязоха с декларация за незабавно премахване на зеления сертификат и тестовете за COVID-19 на територията на България с цел по-бързо и безпрепятствено влизане в страната ни на бежанците от Украйна, както и облекчаване функционирането на училищата и различните социални дейности. Тя беше изчетена от депутата от „Има такъв народ“ проф. Андрей Чорбанов.

„Настъпващата хуманитарна и бежанска вълна в резултат от военните действия на територията на Украйна изместиха напълно като медийна тема епидемиологичните мерки и зеления сертификат, които определяха до голяма степен начина ни на живот последните две години на пандемия от COVID-19. Независимо от факта, че броят на новозаразените непрекъснато намалява, както и отменянето на почти всички мерки в останалите европейски държави, у нас продължава да действа зеленият сертификат, както и тестовете, и карантиниране на влизащите в страната. Всичко това усложнява излишно както функционирането на училищата и множество социални дейности, така и всички мероприятия за настаняване на пристигащите в страната бежанци от Украйна. От днес в съседна Румъния отпадат тези мерки. Настояваме за незабавно отменяне на зеления сертификат като фактор за изпълнение на определени дейности, както и за отменяне на всички гранични тестове за COVID-19, усложняващи излишно и без това сложната ситуация и напрегната обстановка“, заяви проф. Чорбанов

Проф. Чорбанов подчерта, че сега бежанците трябва да бъдат карантинирани при влизане у нас, а ситуацията изисква извънредни действия.

„Броят на бежанците по нашата граница постоянно се увеличава. Това много усложнява работата както на граничните власти, така и влиза в едно противоречие със съществуващите норми. Съгласно нормите би трябвало всеки чужденец, който влиза в страната, да бъде карантиниран за 10 дена, което разбирате, че усложнява страшно много ситуацията, това са семейства при тези обствоятелства, при които напливът е голям. Това не е стандартна ситуация на просто пътуващи хора, влизащи в страната“, посочи имунологът.

„Няма как 25-те хиляди души украински бежанци, дошли в рамките на седмица да бъдат карантинирани по хотелите. А и не би трябвало хотелите да бъдат центрове за карантина“, категоричен бе той.

По думите му почти всички държави са премахнали зеления сертификат.

„Навсякъде отменят действието на зелените сертификати, навсякъде отменят действието на граничния контрол, не се изискват зелени сертификат, ваксинационни паспорти и не е логично ние да останем като един остров, в който да продължаваме с тези съществуващи мерки“, каза още депутатът от ИТН.

Проф. Чорбанов разкри, че разговорите, които провеждат по темата за зеления сертификат са доста сериозни, често има спорове в коалицията по темата, но понякога е необходимо да има дебат в обществото, защото това, което ИТН прави е да предизвика дебат в обществото.

Депутатът от ИТН Станислав Балабанов настоя да не се правят внушения за разтърсване на коалицията заради зеления сертификат.

„Това е практична идея, която може да позволи преминаването на бежанския поток по много по-лесен начин“, каза Балабанов.

„Вместо на 20 март може да отпадне с 10 дни по-рано, за да няма пречки по отношение на чужденци, които минават както през нашата граница, така и през чуждите граници. Тук не говорим за стрес в коалицията, а за едно практично решение. Ние ще го подложим на гласуване в пленарна зала“, подчерта Балабанов.             


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп