Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ИТН изпрати покани за преговори първо на независимите депутати

Политика

ИТН изпрати покани за преговори първо на независимите депутати

ИТН изпрати покани за преговори първо на независимите депутати - Tribune.bg
Снимка:

Някои от тях вече изпратиха отговори до партията на Слави Трифонов

От "Има такъв народ" вече изпратиха първите покани за преговори, свързани с реализацията на третия мандат за редовно правителство. От пресцентъра на партията приложиха разпратените покани, от които става ясно, че във вторник от ИТН ще се срещат с независими депутати от 50-ото Народно събрание.

Първата среща е планирана за 11.00 ч. - депутатите, напуснали парламентарната група на "Величие" и довели до нейния разпад. В 13.30 ч. предстои среща с останалата част от групата, както и с изключения от групата на БСП Калоян Методиев. За 16.00 ч. са поканени депутатите, напуснали парламентарната група на ДПС.

Депутатите, които се обявиха за единство на ДПС, начело с почетния председател д-р Ахмед Доган, ще отидат на разговори с „Има такъв народ“ за намирането на общи цели и приоритети за сформиране на правителство. Това каза за БТА Тимур Халилов, който заедно с колегите си, напуснали парламентарната група на ДПС. 

В позицията си от миналата седмица, заявена от Джевдет Чакъров, председател на ДПС, се посочва, че това е принципен разговор, в който ще се търсят общи цели и приоритети за стабилизация и развитие на страната. В нея се изтъква, че шансът за съставяне на правителство, в рамките на този парламент е минимален, но такива разговори биха били полезни в бъдеще.

Пеевски: ИТН да връща мандата, за да може Радев между два полета да насрочи избори

Независимият Калоян Методиев отговори с позиция във Фейсбук като обясни, че не е съгласен независимите депутати да се делят в отделни срещи с ИТН. Оплака се, че е прикачен към едната група на „Величие“ и обясни, че е готов на самостоятелна или обща среща, но не и на групови разделения.

Ето и цялата позиция: 

Разбрах от журналисти, че имам покана за среща за преговори за третия мандат от ИТН. Връщам им писмен отговор, който изпращам с подпис в парламентарната им група и до медиите.

ДО

Тошко Йорданов

Председател на ПГ

на „Има такъв народ“

 Уважаеми г-н Йорданов,

Получих поканата ви за преговори за правителство с третия мандат. Отворен съм за разговори. Въпросът е, че независимите депутати в поканите ви са разделени в три преговорни групи – условно: Величие - 1 (6 човека) Величие - 2 (7 човека), ДПС - независими (25 човека). Поканен съм във формат Величие-2. Не знам с какви аргументи сте ме причислили и поставили точно в тази група.

В случая най-справедливо и работещо би било да поканите всички независими депутати накуп.

Готов съм на самостоятелна или обща среща, но не и на групови разделения, които само биха подчертали различията помежду ни.

От БСП също ще отидат, но решение ще вземат колективните им органи.

„Ние приемаме третия мандат като мандат на парламента. И се надяваме, че той ще бъде използван за връщане на диалога между политическите партии“, обясни Борислав Гуцанов.

Утре се очаква решение на групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“. Във „Величие“ хората около Николай Марков твърдо отиват на преговори. Хората около Ивелин Михайлов казаха, че е вероятно да отидат, за да запознаят ИТН със своята позиция.

ИТН взе папката с третия мандат, надяват се на яснота до края на седмицата


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети