Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ИТН: Крупни бизнес интереси стоят зад затварянето на "Мариците"

Политика

ИТН: Крупни бизнес интереси стоят зад затварянето на "Мариците"

ИТН: Крупни бизнес интереси стоят зад затварянето на Мариците - Tribune.bg
Снимка:

"Затварянето на въглищния ни добив в Стара Загора е проект от 2022 г, като е разработен основно от министерството на иновациите и растежа с министър Даниел Лорер от ПП. Основният промоутър на този проект е сегашният министър на енергетиката Румен Радев".

Това заяви Павела Митова от ИТН по време на дебатите за вота на недоверие към правителството "Денков", предаде репортер на БГНЕС.

Митова коментира, че проектът се казва "Be Lien » и е на стойност 15 млрд. евро или 30 млрд. лв. "Следователно не е ставало въпрос само за усвояването на парите от ПВУ, но за по- сериозна сума, която да се разпредели между фирми, близки до министъра на енергетиката, който промотира собствения си проект. Става въпрос за използването на терените на "Мини Марица - Изток", които са 250 кв. км. за поставянето на солари", каза още Митова. Депутатът от ИТН коментира, че се е говорило и се е направило при интерконектора IGGB газопроводът да бъде реверсивен като тръба, което е странно според нейните думи. "Вече знаем какво ще тече от Стара Загора към посока Гърция и то ще бъде зелен водород", смята Павела Митова.

Митова коментира, че целта е на терена да се направи завод за зелен водород. "Министър Радев призна, че е писал лично той проекта. Първоначалното име на проекта е "Захир" и той ще бъде само пилотната част на « Be lien », подчерта депутатът от ИТН. Тя отбеляза, че министърът е в сериозен конфликт на интереси. "Самият Делян Добрев изнесе сериозни проекти, които предвиждат поставянето на батерии, което е забранено от решение на НС. Не знам докога Борисов ще поставя експертите си в състояние да отричат думите си", каза Павела Митова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети