Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ИТН се шегуват с Христо Иванов, нов проект щял да му вземе „Лице назаем“ - „Джон Траволта“ (Кирил Петков)

Политика

ИТН се шегуват с Христо Иванов, нов проект щял да му вземе „Лице назаем“ - „Джон Траволта“ (Кирил Петков)

ИТН се шегуват с Христо Иванов, нов проект щял да му вземе Лице назаем - Джон Траволта (Кирил Петков) - Tribune.bg
Снимка:

ИТН искат главните редактори да носят съдебна отговорност за редакционното съдържание, а медиите с до 5% държавно финансиране

„Има такъв народ“ внасят проект за изменение и допълнение на Закона за задължителното депозиране на печатни и други видове произведения и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги.

„Промените, които внасяме са две и са много простички. Едната е – извежда се главният редактор в отделно каре и като отговорност и се обяснява, че когато в печатно издание бъде пусната информация, която е от неизвестен автор или от автор с псевдоним, който редакцията не може да установи, отговорността за публикацията носи главният редактор, а не само собственикът на медията, защото много често собственикът на медията се оказва някой мургавелко от някое гето. А така главният редактор, който носи редакционна политика, за което и да е издание, ще е в правото си да прецени дали да пусне неизвестна информация и да поеме този риск да носи съответна отговорност или да понесе той тази отговорност. Сами разбирате, че това общо взето означава голяма част от жълтата преса да не може да напише, че сте изяли баба си с автор Пешо Гошев, който е неизвестен, изпратен псевдоним“, обясни председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Другата поправка в закона, която предлагат от ИТН, е медийните издания да не могат да получават държавно финансиране по всякакви проекти в размер на повече от 5% на годишния им оборот.

„Обосновката е елементарна. Твърде много медии съществуват само на общински бюджет, да не говорим, че националните телевизии частни, огромен процент от бюджета им се формира точно по линия на разни оперативни програми“, каза той, като подчерта, че по този начин тези медии стават зависими от властта.

„Затова дълги години наблюдавахме как двете големи частни медии правеха доста творчески новини по отношение на управлението на Бойко Борисов, защото наистина бюджетът и заплатите им зависеха от това“, заяви Тошко Йорданов.

Той е категоричен, че медиите трябва да се борят на свободния пазар и да живеят от рекламите и от стойността на продукцията си, а не да зависят от държавно финансиране.

На въпрос как ИТН гледат на все по-набиращата сила информация, че един бъдещ проект, на който да застанат начело Асен Василев и Кирил Петков, може да се случи още на предстоящите избори, той отговори така:

„Това е тяхно право и няма нищо по-хубаво от това избирателят да има възможност да избира от различни политически субекти. Това е смисълът на демокрацията. Ако хората смятат, че има нужда от такъв проект, те ще го подкрепят. Ако смятат, че няма нужда от такъв проект, има хиляди партии и партийки, които просто съществуват за спорта. Така че няма никакъв проблем в това. Това е тяхно право“.

По тази тема се намеси и зам.-председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Филип Станев с характерното си чувство за хумор:

„Ако позволите да допълня нещо, което ще прозвучи като шега, но то няма да бъде шега. Понеже има много сравнения в медиите, че господин Кирил Петков приличал на Джон Траволта, имаше един филм с Джон Траволта „Лице назаем“. Напълно е възможно, ако такъв нов политически субект се появи, да се окаже, че ще вземе едно лице назаем от г-н Христо Иванов и може да се окаже, че политическата тежест – дясна, интелектуална на г-н Христо Иванов, рязко ще намалее“.

От своя страна Тошко Йорданов уточни:

„Това, разбирате, че е шега“.

„Всеки един политически проект се бори за гласовете на всички български граждани и ще вземе гласове, които привлече. Гласоподавателят един път може да гласува за една партия, друг път да гласува за друга. Това е негово право. Ако се появи такъв политически субект, няма проблем, грасоподавателите ще изберат дали да гласуват за него, дори и преди това да са гласували за някой друг. Всяка една партия трябва да се бори за гласовете на хората, независимо от кои са другите субекти на полето“, заяви Йорданов.

Запитан как би се отразило това на политическата картина в следващ парламент, той отговори:

„Нищо не мога да смятам, защото не съм врачка. Нека да се случи, нека да видим какви гласове ще събере и тогава всички след изборите приемаме реалностите такива, каквито са. Надявам се да имаме повече разум в следващия парламент и да има кабинет. Така че, какво ще се случи, Ванга отдавна почина за съжаление. Може би ако отидете при някоя врачка и ви гледа на боб или на кафе, че получите отговор, но не и от нас“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети