Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ИТН при Радев: В тази тежка обстановка политически отговорно е да има кабинет

Политика

ИТН при Радев: В тази тежка обстановка политически отговорно е да има кабинет

ИТН при Радев: В тази тежка обстановка политически отговорно е да има кабинет - Tribune.bg

Румен Радев поздрави ИТН, че от отпаднала партия – отново са в парламента. 

„Явно това е резултат от вашата работа с избирателите ви и заявката, че ще бъдете контрольор в този парламент. Чух, че описвате политическите процеси с езика на аритметиката, а и на геометрията - надявам се да не се налага да искате да си говорим с езика на стереометрията, комплексните числа и размитите множества“, заяви президентът в последния кръг консултации днес.

Президентът попита представителите на ИТН каква е тяхната степен на принадлежност към идейното обединение на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

„Вие как се вписвате в това размито множество? Това е важният въпрос - за съставянето на правителство, защото знаем, че България има нужда от работещ парламент и редовно правителство с ясни ангажименти и цели“, отбеляза Румен Радев.

„При нас не се налагат щампи. Убеден съм, че не е само това завръщане, а ще се разминем по стълбата нагоре с някои партии, които бяха по-високо. Ще се срещнем когато те слизат надолу. Има и сериозни съмнения дали по-предните избори са били достатъчно честни предвид репликите между БСП и ПП вътре в парламента. Изпитваме съмнения относно това“, коментира Тошко Йорданов.

По думите му политически отговорно е да има кабинет, защото поне ще може да се опита да се справи с проблемите в страната. „Що се отнася до това новосформиращо се мнозинство ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ - ние сме опозиция на тази конфигурация“, допълни той. Йорданов заяви, че ИТН ще упражняват контрол и ще посочват грешките.

„Факт е, че законите по ПВУ трябва да бъдат приети, а някои неща трябва да се предоговорят. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ имат намерения в законодателната сфера, това са красиви лозунги без съдържание. Не подкрепяме развитие на геотермална енергия за добиване на ток. Не подкрепихме и странното решение на ПП за завода за батерии“, обясни Йорданов.

Според ИТН, ако няма редовно правителство не трябва да се приема нов бюджет. „Това са т.нар. сватбарски бюджети, с които партиите си правят пиар и залагат разходи, които не е ясно от къде ще дойдат. Това е вредно за държавата и по-добре би било да се справим с настоящия бюджет”, каза още Тошко Йорданов.

„Ако се стигне до трети мандат, ние сме готови да предложим кабинет“, заяви той на излизане от консултациите. „Нови избори не са вариант. Ако няма кабинет, е по-добре със стария бюджет“, повтори представителя на ИТН.

„Всички може да играем врачки с мандатите. Отговорността е в ГЕРБ като първа сила. Всички разумни закони по ПВУ ще бъдат подкрепени от нас, но дяволът е в детайлите. Идването на парите по този план са необходими за българската икономика“, увери Тошко Йорданов.

ПП-ДБ и ГЕРБ могат да сформират правителство, смята Йорданов. „Ние в парламента ще разговаряме с всички“. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети