Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. ИТН се обяви против зеления сертификат

Политика

ИТН се обяви против зеления сертификат

ИТН се обяви против зеления сертификат - Tribune.bg
Снимка:

„С изненада установихме, че новата власт изразява готовност за въвеждане на документа и упражняване на правото на труд, като бяха призовани администратори да направят същото“, уточни проф. Андрей Чорбанов

ИТН се обяви против зеления сертификат в декларация от името на парламентарна група, представена в пленарна зала от имунологът проф. Андрей Чорбанов. Той напомни, че ИТН има отговорна позиция и подкрепи новоизбраното правителство, но неговата политика се позовават на подписаното коалиционно споразумение.

„Никъде в споразумението не е записана и дума за зеления сертификат, нито е коментирана в комисия теза за задължителното му въвеждане. Нещо повече, никъде в предизборните платформи на всички партии, участници на коалиционното правителство въпросът с въвеждането на този сертификат не беше споменават, коментиран или обещаван. Вярваме, че електоралната подкрепа за тези партии се дължи именно на този факт“, посочи имунологът. Затова въпреки призива на премиера Кирил Петков да се въведе зелен сертификат от всички работодатели от ИТН се обявиха срещу него.  

„В сектор здравеопазване коалицията е приела да се справи с коронакризата чрез редица мерки, като една от тях е активна кампания за ваксиниране, но „чрез доброволен избор, без каквато и да е форма на административен натиск"“, подчерта проф. Чорбанов. От ИТН смятат, че със зеления сертификат се ограничава правото на труд.

„С изненада установихме, че новата власт в лицето на премиера в самото начало на формирането на правителството изразява готовност за въвеждане на задължителен зелен сертификат и упражняване на правото на труд, като бяха призовани администратори да направят същото“, уточни Чорбанов. Той допълни, че няма бизнес, който да е затворил заради болни служители, както и безплатни тестове, осигурени от изискващата страна.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати