Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ива Митева и Мая Манолова в спор за депутатските заплати

Политика

Ива Митева и Мая Манолова в спор за депутатските заплати

Ива Митева и Мая Манолова в спор за депутатските заплати - Tribune.bg
Снимка:

Шефката на парламента взимала повече като директор „Правна дирекция“ в НС

Предложението на Мая Манолова от ИБГНИ за тройно намаляване на депутатски заплати от 4728 лв. на 1575 лв. бе подкрепено само с 8 гласа „за“ в пленарна зала и очаквано не мина, защото 109 депутати бяха „против“, а 31 се въздържаха. Така депутатите няма да намаляват заплатите си, стана ясно от приетите промени в Правилника за организация и дейността на Народното събрание.

„Тази тема е много чувствителна за всеки български граждани и е звучала много години назад в тази зала. Намалят ли се депутатските заплати, се намаляват и всички останали на високопоставени държавници, политици и в администрацията“, посочи председателят на парламента Ива Митева и се обърна към вносителката на предложението дали си дава сметка как изобщо се определят възнагражденията в държавата.

„Трябва да се преразгледат тези заплати. Крайно време е. Недопустимо е членове дори на регулаторни органи да получават заплата, която се определя от председателя на парламента, депутати, вързани са със заплати на министри в проценти. Трябва да се намери единен подход и да се определят как да се определят тези заплати“, съгласи се Митева. Тя разясни, че е подготвила писма към всички органи на изпълнителната власт с настояване да кажат какви пари са получавали, включително за дрехи и пътувания през последните години.

Председателката на парламента уточни, че в 44-ото НС са увеличени парите за личните асистенти, социалните работници отново останали с най-мизерните заплати. Въпреки това мнозина от тях се оплакали от това и питали дали не трябва да се преквалифицират за по-добро заплащане.

„Знам, че когато стане въпрос за заплатите, се вадят всякакви аргументи. Не смятам, че примера с личните асистенти е особено подходящ да звучи от тази трибуна. Няма да влизам в този спор, защото за българските граждани, които получават по 700 лв. заплата, този спор е доста лицемерен и абсурден“, отвърна Манолова.

„Готова съм да си обявя фиша, за да се види, че като директор на дирекция съм получавала повече пари, отколкото сега като председател на парламента“, сложи точка на спора Ива Митева.

„Ние парламентарна кола няма да ползваме“, зарече се председателката на ПГ на ИБГНИ. По думите й в предишното Народно събрание групата на ИБГНИ не е ползвала полагащите й се коли. Затова тя настоя вече само по една кола да се полага на парламентарна група. Това обаче също бе отхвърлено.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети