Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ива Митева: Решението на ЦИК за гласуване само с хартиена бюлетина е непрофесионално и некомпетентно

Политика

Ива Митева: Решението на ЦИК за гласуване само с хартиена бюлетина е непрофесионално и некомпетентно

Ива Митева: Решението на ЦИК за гласуване само с хартиена бюлетина е непрофесионално и некомпетентно - Tribune.bg
Снимка:

"Решението на ЦИК за гласуване само с хартиена бюлетина е непрофесионално и некомпетентно. С ИТН въведохме изцяло машинния вот, но от дистанцията на времето, може би не съм привърженик твърдо на машинното гласуване, а на машинното отчитане", коментира пред БНР Ива Митева, бивш председател на Народното събрание (45-ото и 46-ото), бивш депутат от ИТН, доктор по конституционно право. Тя разясни, че машинното отчитане е това, което се прави в САЩ.

"Гласувате с хартиена бюлетина, но тя минава през сканиращо устройство и вотът ви се отчита. Имате и бюлетината, и сканирания запис на бюлетината. Това е може би най-честният начин за отчитане на вота. Това съм го предлагала още през 2017 г. като експерт", посочи Митева. Тя коментира и ситуацията от последния ден на предизборната кампания за местните избори, довела до решение на ЦИК да отмени гласуването с машини.

"Не съм изненадана от това, което се случва, защото в 48-ото НС, когато върнаха смесеното гласуване, ми беше много интересно да чуя председателят на правната комисия да казва, че по повод ветото на президента, те ще направят автентично тълкуване на това, което са приели. Доста е странно юристи да казват това в пленарно зала. Когато правите автентично тълкуване на закон, значи че не сте приели текст, който е разбираем и ясен. От това стана ясно, че опити за премахване на машинното гласуване ще се правят. Може би това беше първата и най-лесната стъпка, за да се върви напред", отбеляза бившият шеф на парламента.

Според Ива Митева и министърът на електронното управление не си е бил свършил работата по удостоверяване на машините за гласуване. Тя припомни, че решението на ЦИК стъпва и върху писмо на министъра, в което се казва, че не е издал решението за удостоверяване.

"В решението на ВАС е посочено, че на 20-и октомври е извършено удостоверяване. А министърът на електронното управление на 27-и октомври заявява, че той не е издал решението. Въпросът е защо 7 дни липсва това решение за удостоверяване. Единствената опция в Изборния кодекс да се мине към хартии е тогава, когато при удостоверяването се установи несъответствие с принципите на член 3 от Изборния кодекс. Такова нещо не е отчетено от ЦИК, че се е случило", категорична е юристката.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети