Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ива Митева загатна за свой политически проект

Политика

Ива Митева загатна за свой политически проект

Ива Митева загатна за свой политически проект - Tribune.bg
БГНЕС

Тя не даде категоричен отговор дали отново ще влиза в политиката, но заяви, че не иска избирателите ѝ да останат излъгани

Бившият председател на Народното събрание Ива Митева загатна пред БНР, че ще се прави свой политически проект.

„Ако нещо правя и искам да направя, е само заради това, защото не искам да остане, че съм излъгала българските избиратели, които са гласували за мен. Искам това, което мога, да го дам и да го направим всички заедно(...) Не искам да бъда човек, който се е появил в политиката, за да вземе нещо. Единственото, което искам, е името ми да остане чисто”, казва тя.

По думите ѝ качеството на работата в Народното събрание все повече пада: „Всеки си прави каквото иска в парламента, а принципът е „ако мине”. ... В последните три парламента изгоря много авторитет, сила, нерви, време и то за нищо”. 

В настоящия парламент липсват индивидуалности, посочи Митева. Според нея в Изборния кодекс са заложени изисквания, които ЦИК няма да може да осъществи:

„Това, което се направи (промените в ИК - б.р.), нарушава равното избирателно право. ... Накрая ще се окаже, че няма да има гласуване с машини. Като чета ИК, ще предпочета да гласувам с хартиена бюлетина, за да бъда сигурна, че вотът ми ще бъде отразен. ... Трябваше да приемат предложението на БСП от 2020 г. - да има избор или с машина, или с хартия. И да си излиза отделен протокол от машината, а отделен протокол от хартиеното гласуване. Важно е от гласуването с машина да има протокол и човешка ръка да не пипа. Сега разписката от машината не е равнозначна на хартиената бюлетина. Хартиената бюлетина има два печата, а на отрязъка от машината ще има само един. Бележката от машината е с отразения вот, но не материализира волята на избирателя, защото не е цялата бюлетина. Това е един проблем, който може да се получи”.

Тя прогнозира, че в посочения срок няма да може да се изработи и необходимата хартия за машините за гласуване.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати