Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Петков потвърди пред Гешев: Двете спецзвена трябва да бъдат закрити

Политика

Петков потвърди пред Гешев: Двете спецзвена трябва да бъдат закрити

Петков потвърди пред Гешев: Двете спецзвена трябва да бъдат закрити - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът Кирил Петков е потвърдил решението на правителството, че двете специализирани звена следва да бъдат закрити заради слабите им резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и други системни недостатъци. Това стана ясно след срещата между главният прокурор и министър-председателят.  

На срещата Иван Гешев е акцентирал върху нуждата от конструктивен диалог между съдебната и изпълнителната власт и подобряване на взаимодействието между правоприлагащите институции в рамките на техните законови правомощия.

Той е изтъкнал, че в интерес на българските граждани е държавните органи, чието правомощие е противодействието срещу престъпността и корупцията, да работят в синхрон и доверие, като това става при спазване на процесуалния ред, допълват от пресцентъра на прокуратурата.

Гешев е подчертал водещата роля на българската прокуратура в неутрализирането и недопускането на зловредно чуждестранно влияние на територията на страната, засягащо и интересите на Европейския съюз и страните членки на НАТО.

Той е уверил министър-председателя г-н Кирил Петков и в ангажираността на Прокуратурата на Република България да допринесе за продължаване на съдебната реформа.

Иван Гешев е потвърдил готовността на прокурорите и следователите да участват активно в дискусиите по актуализиране на законодателството и Конституцията на страната, с оглед изпълнение на препоръките, залегнали в хоризонталния механизъм на Европейския съюз за върховенство на правото.

Отбелязал е и че за осигуряването на бързо, ефективно и качествено правосъдие, е нужна всеобхватна реформа на съдебната система, в т.ч. и привеждането на наказателно-правната уредба в съответствие със съвременните предизвикателства.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати