Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Иван Гешев за проекта на Крум Зарков за НПК: Тези промени ще се използват с политическа цел

Политика

Иван Гешев за проекта на Крум Зарков за НПК: Тези промени ще се използват с политическа цел

Служебният правосъден министър иска промяна на НПК за разследването на главния прокурор

„Анализирайки тези предложения се колебая дали да се чувствам горд, че се прави персонален закон за една личност, тоест – за мен, „главният прокурор Иван Гешев“, и за отстраняването му. Или е тъжно за българското битие и това, което наричаме върховенство на закона и правова държава. Това дискриминация ли е или привилегия? Независимо какво е – не се допуска от българската Конституция.“

Това заяви главния прокурор Иван Гешев пред Пленума на ВСС във връзка с проекти за промени в НПК, свързани с „разследването“ на главния прокурор.

„България трябва да изпълни изискванията на европейските институции. Съветът на Европа и Венецианската комисия са изключително уважавани институции, естествено е да се съобразим с техните становища. Като част от европейското семейство ние спазваме определени принципи и един от тях се нарича – върховенство на закона. Факт е, че промени трябва да се направят, но е факт и че тези промени ще се използват с политическа цел, за да се овладее съдебната система под прикритието на „върховенството на закона“. Изразих становището си пред Венецианската комисия, че част от тези промени изискват промени в Конституцията“, подчерта той.

Според главния прокурор това противоречи на принципа на законосъобразност.

„Този подход ни връща към едни отдавна отминали времена, които според мен са тъмни, според други може и да са светли. За съжаление целта е политически контрол върху съдебната система, овладяването на съдебната власт, защото законопроектите се отнасят и за председателите на ВКС и ВАС“, каза той.

За предложението съдия да е „разследващ главния прокурор“, Гешев заяви, че никой магистрат няма да иска да си причини това.

„Започвам да се съмнявам, че тази процедура, не е създадена случайно. Как полицай, митнически инспектор по списък ще разследват магистрати, включително председател на ВКС, ВАС?“, попита Гешев.

Относно въвеждането на съдебен контрол на отказите за образуване на досъдебно производство той напомни становище на ВКС, че това противоречи на действащата Конституция: „По този въпрос рано или късно ще има и произнасяне на Конституционния съд“.

„Дискриминационна е разпоредбата определена категория български граждани (прокурори и следователи) да не могат да заемат определена длъжност – т.е. да не са членове от парламентарната квота на НС. Това се прави, за да може да се овладее съдебната власт“, коментира той промяната при избора на членове на ВСС от квотата на НС.

Според Гешев е ясно какво ще се случи с командироването на магистрати, когато то е само 6 месеца. „Ще се блокира системата и на съда, и на прокуратурата. За мен е категорично, че това е опит за овладяване не само на прокуратурата, а на съдебната власт. Може би не веднага, а постепенно и методично“, прогнозира главният прокурор.

„Имам притеснения за върховенството на правото, за репресии над български граждани на база на част от аргументите, които изредих. Ние сме юристи, не сме  политици. Аз като главен прокурор, в рамките на конституционните си правомощия, ще направя всичко възможно да защитя независимостта на българската прокуратура“, каза още Иван Гешев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети