Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Иван Иванов: ВИК искат високи цени, но това не означава, че КЕВР ще ги утвърди

Политика

Иван Иванов: ВИК искат високи цени, но това не означава, че КЕВР ще ги утвърди

Иван Иванов: ВИК искат високи цени, но това не означава, че КЕВР ще ги утвърди - Tribune.bg
Снимка:

В момента ВИК операторите искат прекалено голямо увеличение на цените, но това по никакъв начин не означава, че Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, ще утвърждава такива цени, посочи председателят на регулатора Иван Иванов по време на изслушването си в парламента за цената на водата.

„Искам да разсея едно внушение, което г-жа Манолова /председател на ПГ на ИБГНИ/ направи в своето изложение, че това са цени, които наистина ги предлагат ВИК операторите, но едва ли не тези цени ще влезнат в сила. Това са цени, които единствено са предложени, но както знаете в произведенията на Николай Хайтов се казва - едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го постигнеш. Ако се проверят аналите на комисията за последните 5-6 години, ще се установи, че непрекъснато Регулаторът ограничава такива прекомерни искания на ВИК операторите“, уточни Иван Иванов. По думите му до 30 юни водните дружества са били длъжни да представят своите бизнес планове.

„Започва да тече един 6-месечен период докрая на годината, в който всички тези бизнес планове, някои от които са с обем над 50 страници не само трябва да бъдат проверени, трябва в диалогов режим, експерти на комисията да изискат допълнителни данни и аргументи за поисканото увеличение на цените и едва в края на годината КЕВР ще се произнесе с решение, което ще бъде много различно от това, което искат ВИК операторите“, посочи Иван Иванов. Той увери депутатите, че членовете на Регулатора по правило определят „пределни цени“, което значи, че тази цена служи за защита на потребителите и ВИК операторът не може да вдига цената, както си реши. Самият оператор може да намали цената, но това може да стане и чрез асоциацията на ВИК по маста. Иван Иванов подчерта, че в нея участват Областният управител и кметовете на общини, т.е. местната власт, която също трябва да одобри нуждата от евентуално заявените сериозни инвестиционни дейности от ВИК дружествата. Според председателят на КЕВР такъв е и случаят в Сливен, където се иска увеличение на кубик вода от 2.38лв. на над 5 лв., но това нямало да се одобри от Регулатора, ангажира се Иван Иванов.

Относно водата в с. Брестовица, Пловдивско, където качеството ѝ е голям проблем за населението, председателят на КЕВР потвърди, че случаят не е единичен.

„ Има силно влошаване на качеството на подавана вода. Може ли да бъде санкциониран операторът с рязко намаляване на цената на водата, КЕВР няма такива правомощия. Когато операторите подават некачествена вода, следва да се намали цената на водата. Ние определяме единна цена за цялата територия на оператора. Само с промяна в закона може да бъде извършено такова диференциране на цените“, категоричен бе Иван Иванов.

Той подчерта, че 12 млрд. лв. нужни за модернизация на ВИК в страната.

„Ако те се инвестират, със 75% ще се увеличат заплатите в сектора, защото скоро няма да има кой да отиде на авариен ремонт“, предупреди председателят на КЕВР.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати