Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Иван Костов дари личния си архив на Държавна агенция "Архиви"

Политика

Иван Костов дари личния си архив на Държавна агенция "Архиви"

Иван Костов дари личния си архив на Държавна агенция Архиви - Tribune.bg
Снимка:

Бившият премиер Иван Костов днес предаде личния си архив на Държавна агенция "Архиви"/ДАА/, съобщават от агенцията. 

"Много се надявам всички днешни политици да се поучат от миналото", заяви експремиерът Иван Костов, който е една от ключовите фигури в българския политически преход.

Архивът на бившия министър-председател вече има номер на фонда.

"Разговорите за получаването на документите започнаха преди около 4 години", уточни директорът на ДАА доц. Михаил Груев. Тогава Костов е обещал да предостави документите си, но заявил, че първо ще допише втората част от своите спомени.

Преди експремиерът Костов, едва трима политици: Симеон Сакскобурготски, Красимир Премянов и Жельо Желев, са предоставили личните си фондове на ДАА. 

Иван Костов разказа, че предоставеният архив не е пълен, защото при два случая е пострадал съществено. През 1990 г. при нахлуване с взлом, от дома му е откраднат хард диска на компютъра му, поради което възстановяването на част от документите от периода 1989-1999 г. е било трудно. При наводнение пък пострадват книги и документи от библиотеката му. Въпреки това, той е категоричен, че съществените документи са предадени на ДАА.

"Дарението съдържа документи от целия житейски път на Иван Костов - от ученическите му бележници и дипломи до дейността му като министър-председател и след това", обясни доц. Михаил Груев. По думите му, този архив обещава да бъде изключително ценен източник за изследвания, свързани с българския преход.

"Документите са внушителни като обем и информационна стойност. Те са може би половината от реалния брой, които политикът предава, тъй като има и над 50 диска с електронни документи, които тепърва ще бъдат обработени, за да може целият архив да бъде достъпен за ползване от гражданите. Този процес ще отнеме поне две години", смята Груев. Обемът на хартиените документи достига до шест линейни метра. Преди дни Иван Костов представи втората си книга "Свидетелства за прехода 2000–2009". 

В нея политикът проследява в дълбочина събитията от 2000 до 2009 г., които водят до политическите и социалните дефицити днес. Разкрива причините за застоя, настъпил в реформите в България в началото на новия век – постепенното овладяване на държавата от мафията, използването на прокуратурата за политически цели, спирането на реформите в администрацията, армията, МВР и службите.

Костов коментира и актуалната политическа обстановка и шанса за редовно правителство.

"До компромис се стига, след като се остави на заден план личният интерес, партийният интерес и се направи усилие в името на обществото и на България. Умението да се постави този интерес над другите не е лесно." - отбеляза Костов. Той не приема тезите, че изборите на 27 октомври няма да произведат формула за бъдещо редовно правителство.

"В момента има много възможности да се направи правителство - двупартийно, трипартийно. Не приемам твърденията, че непременно трябва да се отиде на следващи избори", изтъкна бившият премиер.

Иван Костов посочи, че устройството на изпълнителната власт никак не е просто. Според него изпълнителната власт не е по силите на човек без политически опит.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети