Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Иван Костов: Управлението на Симеон Сакскобургготски и на Станишев доведе мафията на власт

Политика

Иван Костов: Управлението на Симеон Сакскобургготски и на Станишев доведе мафията на власт

Иван Костов: Управлението на Симеон Сакскобургготски и на Станишев доведе мафията на власт - Tribune.bg
Снимка:

Управлението на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев доведе мафията на власт в България.

Това заяви пред БНР Иван Костов, министър-председател на България от 1997 до 2001 г., който представи новата си книга "Свидетелства за прехода 2000 - 2009 г.".

"Има доказана пълна слепота на полицията и на прокуратурата по отношение на мафиотската война, която се разрази много усилено след 2002 г. Това е показано със собствените им действия и собствените им думи на тези институции. Оказа се, че те въобще не са виждали, че основният враг на държавата е организираната престъпност, която я мафиотизира. Това е истинската причина, поради която се случи това отнемане на властта от ръцете на хората и концентрацията ѝ в ръцете на една малка група, която постепенно пък увеличи влиянието си върху политическите партии. Един много тъжен и неприятен процес. Това, на което аз обръщам внимание, е , че никой от изследователите на престъпността не видя, че ключов фактор това да се случи беше обстоятелството, че самата политическа класа престана да се бори с организираната престъпност. Насочи вниманието си към битовата престъпност и се случиха всички тези неща".

Бившият премиер посочи, че през целия период, обхванат в книгата му, ролята на Държавна сигурност е огромна:

"Особено след 2001 г., когато Симеон Сакскобургготски упорито се опитваше да назначи на ключова длъжност в сектора за сигурност ген. Бригадир Аспарухов, пролича какво голямо значение има ДС и как прилагаха властта в страната - и по времето на правителството на Сакскобургготски, и по време на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев. Дотолкова им отслабна вниманието, че допуснаха всичките да бъдат елиминирани на изборите през 2009 г. ... След 2009 г. участието на ДС в скритата държава намаля значително и там се настаниха хора от организираната престъпност. Това личи и в момента от начина, по който задкулисието прегазва авторитета на всички държавни институции. Те са в насипно състояние". 

В предаването "12+3" Иван Костов категорично подчерта, че "не е работа на един политик нито да сочи, нито да обвинява" и добави, че ако 35 години след началото на прехода не сме научили това, "значи още не знаем как функционира държавата":

"Това е работа на прокуратурата, на следствието и на съдебната власт. Работата на политика е да работи за доброто на хората - за сигурността им и за благосъстоянието им. Данните, които сме имали (по време на управлението от 1997 до 2001 г.), сме ги дали на прокуратурата. И с това свършва процесът от страна на политиците - той спира там, където започва да действа или да бездейства прокуратурата".

Времето е лакмус, който проявява истината, каза още Иван Костов и уточни, че времето показва кой е прав и кой е крив.

Той сподели, че всичко, което му се е случило, не си е заслужавало лично за него, но си е заслужавало за хората, "защото в момента българите живеят по-добре, отколкото когато и да е било - в момента сме на 62% от средното ниво на благоденствие в ЕС":

"Политик не може да отива в политиката, без да има чувството за това, че служи на хората и е готов да направи всичко за тях. Може би е малко идеализирана представа, но не може да бъде другояче. Човек трябва да работи за другите".

Костов беше категоричен, че "всичко, което е преживяла България дотук, са го поискали с гласуването си българските избиратели":

"Те гласуваха страната им да е такава, каквато е в момента. Те го правят, защото те избират политическото си представителство".

Ще изпълня гражданския си дълг и няма да се уморя, нищо не ми струва да отида да гласувам, заяви Иван Костов и призова всеки да направи това.

Интервюто на Снежана Иванова с Иван Костов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети