Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Иван Портних: Не се притесняваме за проверката на КПКОНПИ, оказваме пълно съдействие

Политика

Иван Портних: Не се притесняваме за проверката на КПКОНПИ, оказваме пълно съдействие

Иван Портних: Не се притесняваме за проверката на КПКОНПИ, оказваме пълно съдействие - Tribune.bg
Снимка:

В Община Варна не се притесняват от проверката на антикорупционната комисия и оказват пълно съдействие на проверяващите, заяви в интервю за Дарик радио кметът на Варна Иван Портних. Малко странен обаче бил медийният шум около случая, коментира той.

„В последните месеци текат проверки от всякакви институции по най-различни теми. В момента работят АДФ и други структури. Конкретно за проверката на КПКОНПИ оказваме пълно съдействие. Изискана ни е документация, за която имаме месец срок да я предоставим”.  

По думите му обществената поръчка за доставка на новите електробуси е разделена на две обособени позиции като избраните изпълнители  са различни.

 „Имаше обжалване на кандидати още на ниво тръжна документация и технически спецификации, заложени в процедурата. Минаха две инстанции – КЗК и Върховният административен съд, които потвърдиха правилността на документацията.  Комисията е класирала участниците, в момента тече срокът за обжалване. До сключване на договор с избрания изпълнител отново ще има разглеждане от КЗК и ВАС. Към момента няма подписан договор и разплатени средства“, уточни Портних.

Той е категоричен, че липсата на работещо правителство оказва своето негативно влияние върху общините.  „Ключови за Варна проекти, които бяха на дневен ред, като Икономическата зона, изглеждат отложени във времето. Няма яснота и партньорство с държавата, без което няма как проектите да се реализират, подчерта Портних.

"Нагласата за възстановяване на пътя през свлачището на „Трифон Зарезан” беше укрепването да стартира и да приключи до следващото лято. Към днешна дата това също няма как да се случи", изрази съжаление кметът на Варна.

"Това леко безвремие в последните месеци се отрази на темпа на ремонтните дейности и проектите на дневен ред в Общината. Лека-полека обаче навлизаме в нови микрорайони. Започнахме работа в 5 междублокови пространства. В близките месеци ще започне работа във всички райони на Варна. Предстои ремонт на пътя за кв.”Виница” и натоварените  улици „Прилеп” и „Дубровник”. Планирани са инвестиции и в инфраструктурата в Южна промишлена зона."

Той допълни, че забавянето на процедурите за кандидатстване и одобрение на проектите за европейско финансиране ги отлага във времето. „Всички големи общини в страната очакваме този процес да се случва много по-динамично, каза още кметът на Варна.

„Предстои общественото обсъждане на Интегрирания план за развитие на Община Варна. Той дава възможности за реализиране на мащабни проекти в много сфери, които могат да бъдат интегрирани помежду си. Основната му рамка е за проекти за един милиард лева, а широката – за 3 милиарда. В Община Варна имаме самочувствието и амбицията за изграден капацитет по тези проекти. Въпросът е, че тези рамки трябва да бъдат отворени на национално ниво", уточни кметът.

„Основните акценти в Интегрирания план за развитие на Варна са иновациите и инфраструктура. Включен и вариантът за изграждане на втори мост над Варненското езеро“, каза Иван Портних.

Той коментира и новата система за сметосъбиране, която, по думите му, бавно се разраства. Разполагането на още контейнери ще бъде направено в следващите месеци, след доставката и на камионите за обслужване на съдовете. Очаква се до следващото лято системата да обхване и курорта „Златни пясъци”.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати