Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Иван Шишков ще строи магистрали на концесия

Политика

Иван Шишков ще строи магистрали на концесия

Иван Шишков ще строи магистрали на концесия - Tribune.bg
Снимка:

Работна група с представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на строителния бранш се предвижда да обсъжда възможностите и вариантите да се изграждат магистрали на концесия.

Това беше обсъдено по време на срещата между министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, ръководството на Камарата на строителите в България и на Българска браншова камара „Пътища“.

Идеята за работната група беше на регионалния министър. „Единственият вариант да се построят всички магистрали е на концесия“, заяви той и обобщи, че така ще има възможност да се строят два пъти повече пътища. Председателят на Управителния съвет на ББК „Пътища“ инж. Стефан Чайков приветства идеята и заяви, че Българска браншова камара „Пътища“ подкрепя строителството на концесия. Беше договорено през месец март да се направи дискусионен форум по темата и работната група да започне своите срещи, съобщиха от МРРБ.

Обсъдена беше възможността да бъде създадена и друга работна група, която да разгледа промени в проекта на Закон за ВиК. Коментирана бе възможността „Български ВиК холдинг“ ЕАД да може да финансира безвъзмездно изграждането на публични активи, а не под формата на заем, каквато е единствената законова възможност сега.

Шишков съобщи, че са подписани всички споразумения за индексиране на изпълняваните сега с финансиране от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ ВиК проекти, с изключение на 3 – за Варна, Бургас и Стара Загора. Комуникацията с тези ВиК дружества продължава. Предстои споразуменията да бъдат съгласувани от Управляващия орган на програмата и индексацията да влезе в сила.

„Всички тези обекти трябва да бъдат завършени и ще бъдат финансирани“, категоричен беше министър Шишков. Той посочи, че ще се търси механизъм да се разплати и индексирането на останалите, но беше категоричен, че индексация на цените по ин хаус договорите не може да има. „Отворени сме на всякакви разговори, но във възможностите на закона и така, че да бъде защитен публичният интерес“, каза още той. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати