Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Иван Сотиров: Радев е нерешителен и дребнав човек, превръща личните си войни в политически приоритет

Политика

Иван Сотиров: Радев е нерешителен и дребнав човек, превръща личните си войни в политически приоритет

Иван Сотиров: Радев е нерешителен и дребнав човек, превръща личните си войни в политически приоритет - Tribune.bg
Снимка:

Румен Радев е нерешителен и дребнав човек, и превръща личните си войни в политически приоритет, коментира за Faktor.bg бившият депутат от СДС Иван Сотиров. По думите му политическата система у нас вече е разбита.

„България по конституция е парламентарна република, но виждаме опит за противоконституционно узурпиране на власт от страна на Румен Радев. Той се възползва от политическата криза, като подмолно работи за нейното задълбочаване, воден единствено от жаждата си за заграбване на повече лична власт“, предупреждава Сотиров. Според него е недопустимо „наливането на масло в огъня от страна на „Дондуков“ 2, за да се дискредитира парламентът като институция“.

„Исторически погледнато, всички режими са идвали по този начин – чрез срив на Народното събрание и дискредитиране на всички партии. Допълнително се вкарват катализиращи елементи в подобни сривове, за да може някой да се възползва. Аз не виждам как България би могла да стане президентска република, защото трябва първо да се свика Велико народно събрание, което на свой ред да промени конституцията“, подчертава Сотиров. Той определи като „страшно“ обстоятелството, че президентът се опитва да узурпира властта в страната.

„Румен Радев доказа за тези 5 години, че няма качествата да изпълнява ограничените си правомощия като държавен глава, но това не му пречи да ламти за още власт. Има едно превратно тълкуване на конституцията, което се повтаря и от видни наши политици, че президентът е обединител на нацията. Конституцията ни предвижда нещо съвсем друго, а то е, че президентът трябва да олицетворява единството на нацията“, уточнява Иван Сотиров. За него работата на президента не е да адвокатства на едни олигархични партийно-корпоративни кръгове срещу други.

„Президентът на България трябва да олицетворява националното ни достойнство, а не да допуска да бъде унижаван в собствения си кабинет от руския патриарх. Президентът на България на международните срещи и форуми трябва да защитава националните ни интереси, а не да лобира за чужди държави, които развиват активна шпионска дейност срещу страната ни“, възмущава се бившият депутат. Той не вижда никакво политическо израстване при Радев за последните 5 години.

„Румен Радев демонстрира посредственост и показа, че няма държавническа визия. Назначи служебен премиер, който се държи като президентски говорител и вътрешен министър за свой личен отмъстител. Във всяка критична ситуация той изчезва и се крие по няколко дни, докато неговите съветници, предимно хора свързани с ДС и БКП му напишат партитурите, които той старателно да декламира с онзи високопарен стил характерен за старите комунистически другари и вечното изражение на човек с хроничен мисловен и словесен запек“, категоричен е Сотиров. Той определя президента Радев като изключително непоследователен човек.

„Стана президент с подкрепата на ДПС и други олигархични кръгове, а днес се обявява за поборник срещу тях. Парадира с това, че е преминал обучение в САЩ, а се държи като руски лобист. У нас флиртува с прокремълските кръгове, а на партньорските форуми безропотно подписва всякакви документи с тежки оценки и присъди към режима в Москва“, недоумява бившият депутат. Той смята, че актуализацията на бюджета, за която Радев настоява се прави, за да може под формата на „непредвидени разходи“ 1.2 млрд лв. да се използват предизборно, а за същото нещо президентът обвиняваше Борисов. 

„Назначил е министър в очевидно нарушение на конституцията, след като има за съветник бившия конституционен съдия Емилия Друмева, която е специалист с публикации точно в тази област и въпреки това продължава да се държи индиферентно, все едно този проблем не е негова отговорност“, възмутен е Сотиров. Той призова партиите, които искрено вярват в евроатлантическия избор на България, да подтиснат партийното си его и да не превръщат президентските избори в поредното партийно надиграване.

„Като демократично мислещите граждани трябва да положим всички усилия да потиснем партийните си пристрастия, за да има сериозна кандидатура, която да представлява по достоен начин страната ни в Европа и в света, нещо, което Румен Радев не реализира“, смята десният политик.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати