Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Иван Таков: След конгреса има 300 напуснали членове на БСП, защо няма прилив на „добри” нови хора

Политика

Иван Таков: След конгреса има 300 напуснали членове на БСП, защо няма прилив на „добри” нови хора

Иван Таков: След конгреса има 300 напуснали членове на БСП, защо няма прилив на добри нови хора - Tribune.bg

Безумната практика "Да изчистим БСП от другомислещите" даде висок трицифрен резултат - първо в Перник, вчера в Пловдив в навечерието на предизборната кампания, каза лидерът на БСП - София

Изключването от партията на 14-те делегати на заседанието на 50-тия Конгрес в събота е много далече от уставните норми на БСП и е недопустимо преди избори. Това заяви Иван Таков по повод радикалните мерки, взети по време на най-висшия партиен форум и разразилата се буря в социалистическата партия в последните дни. Той добави, че безумната практика "Да изчистим БСП от другомислещите" е дала висок трицифрен резултат - първо в Перник, вчера в Пловдив в навечерието на предизборната кампания. Иван Таков отбеляза, че надеждите за конгреса са били други - да приеме нова стратегия за развитие на партията, да даде сила и кураж на всички социалисти, съмишленици и симпатизанти за достойно представяне на предстоящите избори, да привлече нови хора, но това не се е случило.

"В четирите дни след конгреса имаме около 300 напуснали партийни членове от цялата страна, коментира Иван Таков. - В същото време, от ръководството бодро говорят по всички медии, че конгресът е минал успешно, че изключените и напускащите са лоши, но други - добри, ще ги сменят и толкоз. Хубаво, но защо няма прилив на "добри" нови хора за членство - поне наполовина от напускащите "атентатори"?!"

Лидерът на БСП - София е категоричен, че партията не заслужава подобно отношение и поведение, не само по време на конгрес. "Вместо да обсъждаме и да приемем дълго чаканите нови идейни, програмни и организационни решения, както се очаква от сериозна партия, отново станахме свидетели на стара, междуличностна вражда, която продължи с още по-голямо ожесточение, заяви той. - Ако не спрем с това перчене, кой е по и най ще видим края на партия, за която поколения социалисти са дали труда си, а хиляди и живота си!"

Иван Таков добави, че оттеглянето от поста е достоен акт, когато е навреме. Лидерът на БСП - София припомни думите на Стефан Данаилов: "Когато партията загуби, председателят трябва да благодари и да се оттегли". "Само тогава го помнят с добро. Важно за всеки, заемащ определени партийни позиции е да знае, че те не са пожизнени, каза лидерът на БСП - София. - На поста, на който си избран, трябва да дадеш най-доброто. Необходимо е да притежаваш силна самокритичност и морал, да се оттеглиш в момент, важен за партията, а не за теб. Не става въпрос за изключване или гонене. На всички партийни позиции - отдолу до върха, са нужни хора умни, образовани, убедени, силни духом, за които организацията е първа грижа!".

Таков добави, че когато БСП не изпълнява задачите, за които е призвана, закономерно се появяват конкуренти за нейното място. "Пространството не търпи вакуум. Надявам се тези нови обединения да предлагат леви политики, каза Иван Таков. - Надявам се също, че не го правят само за участие във властта. Мисля, че след новосъздадената "Левицата", ще има и други проекти вляво".

Лидерът на БСП - София заяви, че категорично не приема радикалните прояви на протест. "Аз моята партия не бих я сменил по никакъв повод. Хвърлянето на партийния билет е по-лесното решение. Виждали сме го преди трийсетина години. Но вреди на партията. Затова, отново настоявам за разум и по-малко емоции", завърши Иван Таков.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети