Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ивайло Калфин: На държави с чести избори се гледа като на ненадежден партньор

Политика

Ивайло Калфин: На държави с чести избори се гледа като на ненадежден партньор

Ивайло Калфин: На държави с чести избори се гледа като на ненадежден партньор - Tribune.bg
Снимка:

"От всички възможности за правителство може да останем с нови избори през есента. Последните 3 години гласуваме 6 пъти и седмият ще е подобен. Жалко, че много хора не гласуваха и си останаха вкъщи. Въпрос на отговорност на партиите е да направят правителство".

Това коментира бившият външен министър и вицепремиер Ивайло Калфин в интервю пред БНР.

Би трябвало да има правителство, а дали ще изкара мандат, зависи колко честно и прозрачно ще се държи с гражданите. Няма значение как ще се нарича правителството, важно е да работи и да предприема мерки, които да движат държавата напред. Така може да се върне част от изгубеното доверие", препоръча той.

Според него България не е донор на ЕС, защото "получаваме много повече средства".

"Въпросът е, че част от тези средства са загубени. По ПВУ още пишем планове, не вървят равномерно усвояванията. При нас има нужда някой да поеме политическа отговорност - какво се прави да се получат тези средства, за които се искат определени резултати. И не само да усвоим средствата, а да променим държавата. А с тях България ще се промени положително", препоръча Калфин в предаването "12+3".

Относно натиск отвън да се състави правителство той коментира:

"Иска ми се този натиск за редовно правителство да е отвътре. Често надценяваме натиска отвън. Много държави често ходят на избори и на тях се гледа като на ненадежден партньор. Никой няма да се заеме да ни подреди къщата, натиск няма. Правителството се съставя, за да се върши работа в страната".

За него е нормален процесът на преговорите в ЕС за постовете: 

"Това винаги предизвиква напрежение, защото политическите групи, сега в ЕП има разместване, искат да видят своето място и в бъдещите органи на ЕК, ЕК и ЕП. По моя преценка са близко до съгласие, може и да е до края на седмицата".

Той обясни, че пътят на преговорите и присъединяването на Украйна и Молдова към ЕС зависи от много фактори:

"Доколко искат държавите да се подготвят за членство, защото то не е само политически акт, а и икономически промени. Това предполага солидни реформи в държавата. У нас минаха 15 години от подаване на молбата за членство и приемането. Има и друга страна – в самия ЕС много от решенията за разширяване се взимат с единодушие. Орбан излезе от залата, за да не е против. Зависи колко ще има съгласие в ЕС, че двете държави са готови, това ще отнеме време. Трябва да се стимулират усилия за сближаване", каза Калфин.

Той мисли, че бърза писта за присъединяването на Украйна няма да бъде осигурена, защото компромиси не се правят и политическите аргументи няма да надделеят над реалната подготовка.

"Мисля, че това няма да се случи", заяви Калфин.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети избори, България
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати