Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ивайло Мирчев иска обяснение от служебното правителство

Политика

Ивайло Мирчев иска обяснение от служебното правителство

Ивайло Мирчев иска обяснение от служебното правителство - Tribune.bg
Снимка:

Ивайло Мирчев от „Демократична България“ поиска обяснение от служебното правителство. В своя публикация във Фейсбук той се възмущава от това, че България заедно с още девет държави – членки на ЕС е подписала инициатива за включване на атомната енергетика в рамките на европейската таксономия и за финансиране чрез механизмите на Зелената сделка.

Мирчев отбелязва в поста си, че вътрешнополитически дебат по този въпрос не се е състоял и не е бил поставен на общественото внимание.

„Общественият интерес изисква служебното правителство да обяви финансирането за изграждане на коя атомна мощност има предвид – АЕЦ Белене или нов блок в АЕЦ Козлодуй. Това е стратегически въпрос, свързан с енергийната сигурност на страната и дългосрочната стратегия за развитието на сектора“, категоричен е той.

По думите му в момент на преговори с Европейската комисия за дата на затваряне на въглищните мощности, включването на България в инициатива за натиск в полза на атомната енергетика „политически изглежда като разменна монета в полза на една технология срещу друга“.

„При условие, че все още няма структурирана и приета програма за модернизиране на енергийния комплекс „Марица Изток“, изглежда като победа на атомното лоби в България, а не дебат за избор на технология и механизми за подкрепа на бизнеса и хората за прехода във въглищните региони“, смята Мирчев.

Според него въпросът със структурата на енергийния микс на страната и прехода към нисковъглеродна енергетика трябва да бъде предмет на обсъдена и приета с политически консенсус дългосрочна стратегия.

„Очаквам в публично изявление служебното правителство да отговори кога е приело цитираната официална позиция на България, планове за строителство на коя атомна мощност са подготвени и защо подобни решения с дългосрочна проекция не се подлагат предварително на публично обсъждане“, пита Ивайло Мирчев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети