Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ивайло Мирчев: Коалицията трябва да бъде опазена, не е моментът за нови избори

Политика

Ивайло Мирчев: Коалицията трябва да бъде опазена, не е моментът за нови избори

Ивайло Мирчев: Коалицията трябва да бъде опазена, не е моментът за нови избори - Tribune.bg
Снимка:

Коалиционните партньори трябва да излязат с обща кандидатура за шеф на БНБ, смята депутатът от „Демократична България“

„Ще трябва да бъде опазена коалицията – и то не само до края на годината. Причината е не просто защото се притесняваме от избори. Но не е моментът за страната да има нови избори, макар да не се притесняваме от тях, както вече показахме. Поради тази причина това, което зависи от „Демократична България“ – ще направим всичко възможно да се държим като зрял партньор. Времената са тежки“. Това заяви пред NOVA депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев, коментирайки прогнозата на Тошко Йорданов, че коалицията няма да издържи до края на годината.

По думите му нападките между партньорите не изглеждат добре отстрани. „Не всички партньори се държим така. Някои от нас се опитват да се държат зряло. Но това, което се случи с БНБ е срамно. Важно е кой ще бъде начело на институцията, но има много по-важна тема – инфлацията и скока на цените. Времето, което отделихме в дебати и общественото внимание, за да си говорим за това какъв бил Каримански и защо нямаме обща кандидатура – трябваше да го отделим за това да определим кои са енергийно бедни и как ще подпомогнем хората. Трябва да се държим като държавници и да реагираме на това нещо“, подчерта той.

„От самото начало коалиционната ни уговорка е когато има предложение то да се обсъжда и след това да се обявява публично. Нов управител на БНБ трябва да бъде избран, но този път трябва да излезем с единна кандидатура. Върху нея не трябва да пада и грам съмнение“, категоричен е Мирчев.

Той коментира и ситуацията с парите за пътищата. „Става дума за над 1 милиард лева, които не са натрупани от сега, а още от времето на управлението на ГЕРБ. Безспорно има свършена работа, част от фирмите са си свършили работата. Това, което ДБ предлага е много важно, но не се прие в Правната комисия. Ние предлагаме да платим 100% от парите за лятно и зимно поддържане. От останалата сума 50% плащаме на фирмите, но ако те поемат 6-годишна гаранция за ремонтните дейности, които са извършили. Останалите 50% се плащат след внимателен анализ на свършената работа”, обясни той.

Депутатът от ДБ определи коалицията като трудна, но войната и икономическата криза са причини правителството да не подаде оставка.

Ивайло Мирчев беше категоричен, че РСМ трябва да влезе в ЕС, но не за сметка на българския интерес. „Българското малцинство ще бъде най-добре защитено, когато бъде в ЕС“, заяви той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп