Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ивайло Мирчев: Регулаторите са подвластни на политиците или на определени бизнес групи

Политика

Ивайло Мирчев: Регулаторите са подвластни на политиците или на определени бизнес групи

Ивайло Мирчев: Регулаторите са подвластни на политиците или на определени бизнес групи - Tribune.bg
Снимка:

В случая с мобилните оператори има три органа, които не работят - КЗК, КЗП и КРС

„Индикации за картел на пазара на мобилните оператори има от доста време, но не изпълнителната власт трябва да се намеси, за да противодейства. Това е работа на регулаторите, а те не работят“. Това мнение изрази пред БНР депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. Според него именно затова са необходими не персонални, а нормативни промени.

„Има политически елит, който оказва натиск на регулаторите и те вместо да са независими стават функции на политици или на определени бизнес групи“, посочи Мирчев. Влиянието върху самите регулатори на ниво политици в момента е огромно, смята той.

Мирчев изказа очакване законодателен пакет от промени да бъде представен в средата на годината. Според него при новите правила на избор „няма да има такава концентрация на власт“.

„В случая с мобилните оператори има три органа, които не работят - КЗК, КЗП и КРС. Държавата намали с 40% намали таксите за ползване на честотите и вместо да намалят цените, те вдигат цените“, псочи депутатът от ПП-ДБ.

„Регулаторите са подвластни на волята на политиците или на определени бизнес групи, които имат съответното политическо лоби. Както стана с конституционните промени. Битката за регулаторите в парламента се очертава да е тежка в НС“, прогнозира Мирчев.

По темата с „Булсатком“ той отказа да вземе отношение, за да не се оказва натиск по конкретен казус върху независимия орган.

Депутатът заяви, че досега сме минали 5 пъти през избори, които не са дали абсолютно мнозинство на ПП -ДБ и в страната да има „огроман вълна, която да иска кореени промени – това не се случи. „Можем да отидем на 6, 7, 8 избори и ще поставим рекорд, но не съм убеден, че това ще донесе нещо добро. Дали борим (корупцията – бел. ред.) с г-н Пеевски? Г-н Пеевски може да говори, каквото си прецени. Нито някой може да го спре, той си е решил по този начин да действа. В момента ние си изпълняваме нашата предизборна програма. Трябва да питате г-н Пеевски какво го кара да ни подкрепя“, коментира Ивайло Мирчев.

Депутатът изрази притеснения дали ще могат да реализират предварителните си заявки за промени в Закона за съдебната власт, които се явяват продължение на конституционните промени.

„Законът за съдебната власт е следващата голяма битка в този парламент“.

България е единствената страна в ЕС, която няма законодателство, регулиращо поставянето на ветрогенератори в морето, каза Ивайло Мирчев във връзка със спорните законови поправки, касаещи перките в морето. На критиките, че те са лобистки, той отговори, че „този закон до голяма степен е копие на закони, които вече са приети в ЕС“ и призова да се каже „кое е лобисткото“. „Ние трябва да имаме ветрогенератори в морето, защото имаме неизползван ресурс“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети