Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ивайло Мирчев търси 20 млрд. лв. в биткойни, били иззети от МВР през 2017 г.

Политика

Ивайло Мирчев търси 20 млрд. лв. в биткойни, били иззети от МВР през 2017 г.

Ивайло Мирчев търси 20 млрд. лв. в биткойни, били иззети от МВР през 2017 г. - Tribune.bg
Снимка:

„Тъй като има определено объркване по отношение на темата за конфискуваните биткойни за около 20 млрд. лв., изпратих въпроси към министрите Рашков и Божанов. Целта ми е да се внесе повече яснота къде се намира конфискуваната при операция „ПРАТКА/ВИРУС“ през 2017 г.  виртуална валута, кой има (е имал) достъп до нея, каква е ролята на прокуратурата и най-важното – „Къде са парите?“.

Това обяви в профила си във Фейсбук депутатът от ДБ Ивайло Мирчев.

Срокът за отговор на министрите е 7 дни.

Мирчев публикува и пълното си питане:

Въпросът до МВР министъра:

ЧРЕЗ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

ДО

БОЙКО РАШКОВ

МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

В Ъ П Р О С

От г-н Ивайло Мирчев

народен представител от ПГ на Демократична България

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 91 и чл. 92 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, внасям въпрос

ОТНОСНО: Детайлна информация на хартиен и електронен носител относно биткойните (BTC) и другите криптовалути, които са били иззети като доказателства по време операцията „ПРАТКА/ВИРУС“ през 2017 г.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР,

Моля, да ми бъде предоставена детайлна информация на хартиен и електронен носител относно биткойните (BTC) и другите криптовалути, които са били иззети като доказателства по време операцията „ПРАТКА/ВИРУС“ през 2017 г. със съдействието на международната служба SELEC, включително образувано ли e досъдебно производство и под какъв номер, внесен ли е обвинителен акт в съда и под какъв номер е образуваното дело, колко биткойни и други криптовалути са иззети в рамките на разследването, чрез какви методи/средства са иззети, къде се съхраняват биткойните и другите криптовалути, как се съхраняват от органите биткойните и другите криптовалути – на онлайн платформа/борса, на hot wallet (портфейл на даден компютър, свързан с интернет), на cold wallet (портфейл на устройство, отделно от компютъра, което няма връзка с интернет) или на друг носител, разполагат ли разследващите органи с нужните частни ключове и ключови думи за възстановяване на тези частни ключове, за да могат да се разпореждат с иззетите биткойни и други криптовалути, извършено ли е до момента някакво разпореждане с тези доказателства и ако да – какво разпореждане, кога и по каква причина, налични ли са към момента като доказателства по делото и на разположение на прокуратурата ли са?

София, 21.01.2022 г.

Народен представител:

Ивайло Мирчев


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати