Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ивелина Василева: Предлагаме регистърът за внос и износ на отпадъци да бъде публичен

Политика

Ивелина Василева: Предлагаме регистърът за внос и износ на отпадъци да бъде публичен

Ивелина Василева: Предлагаме регистърът за внос и износ на отпадъци да бъде публичен - Tribune.bg
Снимка:

Духът на екологичното законодателство предполага прозрачност, смята бившият екоминистър

„ГЕРБ предлага регистърът за внос и износ на отпадъци да бъде публичен“, обяви председателят на Комисията по околна среда и води и депутат от ГЕРБ Ивелина Василева в кулоарите на парламента.

„С пълното убеждение, че прозрачността е гаранция за по-ефективен контрол, днес заедно с колегите от ГЕРБ внесохме поредното предложение за изменение на законодателството, свързано с управление на отпадъците. Предлагаме промяна в Закона за управление на отпадъците, с която правим публичен регистъра за внос и износ на отпадъци“, подчерта пред медиите Ивелина Василева. Тя напомни, че духът на екологичното законодателство предполага прозрачност, информираност и по смисъла на закона такъв регистър трябва да се поддържа.

„Някои чиновници в МОСВ твърдят, че той няма публичен характер. Затова, за да е ясно на всички, за да няма възможности, за каквито и да е тълкувания и интерпретации, изрично вписваме, че регистърът трябва да бъде публичен и трябва да бъде наличен на страницата на МОСВ и на Изпълнителната агенция по опазване на околната среда и води", уточни Ивелина Василева.

По думите ѝ този регистър трябва да съдържа пълната информация при нотификация за внос и износ на отпадъци за количеството и вида на отпадъка, кой го внася, кой го транспортира, кой ще го преработва, в коя инсталация, да се цитират данни за вносителя, за износителя, както за оператора и за превозвача на отпадъка. Ще е задължително още да се цитират данни за това за какъв период от време този отпадък ще бъде оползотворен, включително да се упоменат комплексните разрешителни и регистрационните документи, на базата на които това оползотворяване ще бъде извършено.

„Това според нас ще даде пълна гаранция за прозрачност и информираност на обществото и на компетентните органи. Други промени, които правим са обвързани с предходни законодателни инициативи, които предприехме. Знаете, че въведохме задължителен ОВОС за експерименталното горене. Това, което въвеждаме с нашето предложение в Закона за управление на отпадъците днес, е изискване към министъра на околната среда и водите в срок от 6 месеца да издаде ясни и категорични критерии що е то експериментална инсталация. Отново, за да няма заобикаляне на закона и погрешно тълкуване и интерпретация“, посочи народният представител от ГЕРБ.

Ивелина Василева допълни, че ГЕРБ прави и изменение при т. н.   „възстановен отпадък“, тъй като за него няма ясно определение и понякога се използва за заобикаляне на закона.

„С тези стъпки искаме за пореден път да декларираме волята си заедно с изпълнителната власт да работим за затягане на контрола, за привеждане на всички възможни мерки за ефективен контрол, който касае превозът и третирането на отпадъци“, обобщи идеята на ГЕРБ за промяна в екозаконодателството у нас депутатът Ивелина Василева.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети