Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Избираме 50-о Народно събрание

Политика

Избираме 50-о Народно събрание

Избираме 50-о Народно събрание - Tribune.bg
Снимка:

България гласува за 50-то Народно събрание. Това са шестите национални избори за последните три години. Вотът е "2 в 1" заедно с изборите за български представители в Европейския парламент.

Гласуването ще започне в 07:00 часа и ще продължи до 20.00 часа, като изборният ден може да продължи не по-късно от 21:00 часа, ако пред някоя избирателна секция има опашка от чакащи избиратели.

И на тези избори гласоподавателите имат право на избор да упражнят правото си на вот или на машина, или на хартия. Отляво ще ви излязат партиите, а отдясно, по желание, може да се гласува преференциално за конкретен кандидат по ваш избор.

Машината ще ви разпечата бюлетините, като е важно да изчакате звуковия сигнал, преди да ги извадите от машината. След това се дават за печат и се пускат в урните.

Ако гласувате с хартиена бюлетина трябва също да знаете няколко съществени неща. Бюлетината за народни представители ще бъде в зелено - на гърба и отпред на лицевата страната. На бюлетината са изписани със зелен цвят номерата на партиите, коалициите и преференциите. Задължително при гласуване с хартиени бюлетини, преди избирателите да гласуват в кръгчето с преференциите, ако желаят да подкрепят определен кандидат, трябва да се гласува в квадратчето с номера на партията или коалицията, която е издигнала кандидата. Ако се гласува само в кръгчетата - това прави гласът недействителен. Избирателите трябва най-напред да гласуват в квадратчето с номера на партията или коалицията.

Българските граждани зад граница могат да упражнят правото си на глас в общо 769 избирателни секции в 60 държави. Машинно гласуване ще се проведе в общо 245 секции.

В изборите за национален парламент ще се състезават 32 политически формации – 20 партии, един независим кандидат и 11 коалиции. От 6100 регистрирани кандидати за народни представители в бъдещото 50-о Народно събрание, 1826 са жените, а 4274 са мъже.

За Народното събрание се гласува в общо 31 многомандатни избирателни района (МИР), всеки от които излъчва предварително определен брой народни представители пропорционално на населението. Многомандатните райони съвпадат с административните области на страната, като изключение правят София-град - разделена на три района, и Пловдив - разделен на два.

На 13 юни би следвало да бъдат обявени резултатите от изборите за народни представители. До 16 юни трябва да са ясни имената на всички 240 народни представители.

Предсрочните избори се организират от служебното правителство на Димитър Главчев, което бе назначено с указ на президента Румен Радев по новите правила след промените в Конституцията.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати