Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Драгомир Заков стана министър на отбраната, оставаме без посланик в НАТО

Политика

Драгомир Заков стана министър на отбраната, оставаме без посланик в НАТО

Драгомир Заков стана министър на отбраната, оставаме без посланик в НАТО - Tribune.bg

Драгомир Заков е новият министър на отбраната. Това решиха депутатите на извънредно заседание на парламента днес след бурни дебати и размяна на остри реплики.

Смяната в Министерски съвет бе подкрепена от 184 народни представители, 33-ма от ДПС гласуваха „въздържал се“.

Името на Заков стана ясно в последния момент, като часове по-рано премиерът Кирил Петков обяви съвсем друг човек - Тодор Тагарев.

Това разбунтува страстите сред опозицията, която веднага попита дали президентът Радев или БСП стои зад предложението.

„Само 40 минути преди началото на това заседание в Народното събрание беше внесен проект за решение, с който вие г-н Петков предлагате за министър на отбраната г-н Тагарев. Малко по-късно от медиите ние разбрахме за рокадата, че предлагате Заков. В лично качество съчувствам на проф. Тагарев, защото беше използван в тази политическа ситуация, а относно посланик Заков, той ясно е предпочитаната кандидатура от президента Радев. Питам с какво той е по-подходящата кандидатура“, попита бившият външен министър от ГЕРБ Екатерина Захариева.

Екатерина Захариева попита и дали всички министри ще се съгласуват с „Дондуков“ 2.

„За нас беше ясно, че такава коалиция няма бъдеще, защото е безпринципна. Не можахте да подпишете общо споразумение, нямате до ден днешен и своя управленска програма. Няколко пъти опозицията ви спасява, г-н премиер“, каза още Захариева.

В разгара на дебатите председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасов посочи, че БСП стои зад внезапното решение на Петков.

Тя нарече предложеният Тагарев за министър на отбраната план "С" и обясни смяната му в последния момент с това, че БСП е поставила условие на партньорите си от ПП да го сменят „или правителството ще падне“.

„За по-малко от 80 дни наблюдаваме пореден провал на странната ви конструкция. От ден първи нямате нито едно смислено управленско решение - нито за цената на електроенергията, нито за бизнеса, нито за ковид кризата, приетият бюджет вече не е актуален, дори темата национална сигурност ви разделя“, категорична бе Десислава Атанасова. Тя настоя, че до оставката на Янев, трябвало да бъде и тази на вицепремиера Корнелия Нинова, чиято партия БСП се обяви срещу санкциите за Русия.

От ДПС не видяха ясни аргументи да бъде освободен Янев от министерския пост. Председателят на движението Мустафа Карадайъ обяви, че е очаквал такава категоричност правителство да покаже при подкрепа на българските граждани в икономическата криза в страната.

„Крайно време е някой да каже истината. Това правителство няма нито капацитета, нито волята да подобри живота на българските граждани. Свидетели сме само на едно безкрайно отвлечено неподплатено самочувствие и хвалебствени слова по свой адрес - на правителството. В името на мира, сигурността и справедливостта, няма да искаме оставката на целия кабинет, но ясно заявяваме, че това правителство вече е вредно за страната, демокрацията, за държавността“, каза Карадайъ.

„Българската държава не е опитна лаборатория и българските граждани не са опитни зайчета за политически експеримент. Те не трябва да бъдат повече лъгани, заслужават ясни отговори“, категоричен бе Карадайъ.

По думите му българските граждани заслужават адекватни държавнически решения.

„Запазването на мира е грижа на всеки отговорен за бъдещето гражданин, на всички държавни органи и институции, той трябва да се съхрани понякога с цената на много компромиси“, подчерта той.

От БСП подкрепиха оставката на Янев. „Пред България стоят тежки предизвикателства. В този момент е нужно силно лидерство, ясно мнозинство. Няма как в такъв момент правителството и един от ключовите министри да говорят на различен език“, каза Атанас Зафиров от левицата.

Оценяваме приноса на г-н Стефан Янев към българската армия. В тази ситуация обаче е нужно правителството да говори в един глас, не можем да си позволим различия в общата позиция, коментира от трибуната шефът на парламентарната група на ПП Андрей Гюров. Той настоя, че това, което се случва, не може да бъде определено с други думи освен „война“. И призова политиците да не се делят на русофили и русофоби.

Министър Янев беше напълно прав, когато каза, че става въпрос за военна операция, защото това е термин. За медийни цели и да осъществяваме някакви политически изказвания, можем да я наричаме война, но това, което се случва в Украйна е военна операция заради начина, по който се осъществява и целите, каза от своя страна Николай Дренчев от „Възраждане“.

„Много ми се иска проблемите на Путин да ги оставим на Путин и ние да мислим за нашата родина, и начинът, по който бихме могли да помогнем на нашите сънародници в Украйна“, допълни той.

„Отстраняването на Стефан Янев е грешка. В такъв момент промяната трябва да е много добре обмислена и обоснована“, смята и депутатът от БСП Крум Зарков.

По думите му  Петков е прав за това, че не може министрите да водят самостоятелна политика.

Според него разминавания в позициите тепърва ще има, защото „имате министри от различни партии“, обърна се Зарков към Петков. Той обясни, че ще се съобрази с коалиционното споразумение и с това, че е член на БСП и ще подкрепи решението за оставката, но призова Петков да се вслуша в критиките и да ги обмисли.

„Трябва да обясните защо в последния час имахме промяна на избора за министър. Даже се притесних, че когато поискахте 30 минути почивка ще има трето предложение“, каза Христо Гаджев от ГЕРБ.

„Това правителство беше съставено и започна да действа в съвършено различна ситуация с различна представа за това, което може да се случи в бъдещето. Ние сме в радикално променена страна. Смяната, която обсъждаме е резултат от нея. Тя е рязка, нетрадиционна и е адаптация на кабинета към радикално променената реалност“, обясни съпредседателят на ДБ Христо Иванов. По думите му България вече не можело да се представя за неутрална страна и интересът ни вече щял да се състои в това да сме лоялен партньор на НАТО и ЕС с цел да направим най-доброто, за да защитим интересите и целите си.

„Това правителство има право да избере министър, с който г-н Петков да може да работи и ние ще го подкрепим в това“, категоричен бе Иванов.

„БСП са наложили вето за г-н Тагарев, ако някой не го знае. Тук големият въпрос е кой взема решенията в тази коалиция?, попита депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

„Правителството се провали в това да идентифицира опасността от война до нашите граници. Ако опозицията не бяхме алармирали, сигурно и до днес нямаше да знаете какво се случва“, коментира зам.-председателят на ГЕРБ-СДС Даниел Митов. Според него бюджетът, приет от правителството и управляващото мнозинство, не отчита ситуацията с войната в Украйна и на практика е безполезен.

„БСП е отговорна партия, няма да оставим държавата без парламент и правителство, особено, когато на един хвърлей от нас се води война. Затова предупреждаваме, че има червени линии, които няма да преминем и се надяваме, че партньорите ни ще се съобразят с това. Всяка помощ за Украйна ще получи подкрепата ни, но оръжия – не“, категоричен бе Кристиан Вигенин от БСП.

„Искаме да окуражим премиера да търси кандидатура, която да обедини коалицията. Това да се търси обединение е сила, а не слабост“, каза още Вигенин.                 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати