Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Избраха Никола Минчев за председател на парламента

Политика

Избраха Никола Минчев за председател на парламента

Избраха Никола Минчев за председател на парламента - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите излъчиха и 7 заместник-председатели

С 158 „за“, 72 „въздържал се“  и 1 „против“ за председател на 47-ото Народно събрание беше избран Никола Георгиев Минчев от „Продължаваме промяната“.

Другата кандидатура бе на „Възраждане“ в лицето на Цончо Ганев и тя бе подкрепена от 13 народни представители. „Против“ гласуваха 91 депутати, а 88 се въздържаха.

Именно Минчев бе номинацията на формацията на Кирил Петков и Асен Василев. От трибуната на парламента Петков заяви, че той има дългогодишен стаж като адвокат и се е доказал като „отличен професионалист, непримирим боец за каузи, с активна гражданска позиция“.

„Вярвам, че с тези негови качества, както и доброто му образование, почтеност и постоянство - ще допринесе много за 47-ото Народно събрание. Той ще служи за най-добрата кауза - успехът на България“, каза съпредседателят на ПП при издигането на кандидатурата на Минчев.

„Днес слагаме началото на парламентарния живот на 47-ото Народно събрание. В благоприятното положение сме на хора, които наскоро са получили доверието на българските граждани, но това благоприятно положение предстои да свърши и да започне по-тежката задача - доверието да бъде оправдано. Българският парламент не е просто място където се творят законите, а върховната институция, която със своята дейност обезпечава функционирането на всички сфери от обществения живот – от гарантирането на правата и свободите на гражданите до това да изведе българското общество до заслужено челно място в Европа. Парламентът отразява нагласите в обществото. С избора на цели седем формации, които да бъдат парламентарно представени, избирателят ни даде ясен знак, че очаква от нас екипна работа, а не авторитарни решения“, заяви Никола Минчев в първата си реч пред народните представители.

По думите му като във всеки парламент и тук ще има различни виждания, но той призова депутатите да посрещат различията с уважение.

„Ще работя, а вярвам, че всички заедно ще работим, за това българският парламент да бъде място за свободни и градивни дебати и дискусии, в които ние да създаваме закони, които да ускорят развитието на страната ни и да я направят пълноценен член на ЕС. Само така ще се осъществи промяната, за която всички мечтаем – да живеем в една по-добра България“, каза още новият председател на парламента

Той пожела депутатите да работят в рамките на един пълен 4-годишен мандат и да възстановят духа на взаимното разбирателство.

Депутатите избраха и 7 заместник-председатели на 47-ото Народното събрание.

За заместници бяха избрани Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната“, Росица Кирова от ГЕРБ - СДС, Мукаддес Налбант от ДПС, Кристиан Вигенин от „БСП за България“, Ива Митева от „Има такъв народ“, Атанас Атанасов от „Демократична България“ и Цончо Ганев от „Възраждане“.

Кандидатурите им бяха гласувани анблок и одобрени с пълно единодушие от 239 депутати.

След като бяха избрани заместник-председателите заеха мястото си на президиума на Народното събрание. 

БГНЕСБГНЕС



Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати