Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Използването на името Политическа партия „Зелените“ вече е незаконно

Политика

Използването на името Политическа партия „Зелените“ вече е незаконно

Използването на името Политическа партия Зелените вече е незаконно - Tribune.bg
Снимка:

Решението е на Върховния касационен съд

Използването на името на Политическа партия „Зелените“, която е част от коалицията „Демократична България“, вече е незаконно след окончателното решение на Върховния касационен съд (ВКС). Това заяви Христо Николов, член на политическия съвет на „Партия на зелените“, която организация е спечелила делото за автентичност на 26 февруари 2019 г. Според съда използването на „Зелените“ в името на партията е незаконно още от 2008 г. насам и трябва да го сменят, в противен случай ще се постанови заличаването ѝ.

Решението на Софийски градски съд и потвърдено от ВКС е, че осъжда политическа партия „Зелените“, регистрирана по фирмено дело №622/2008 г. , да преустанови носенето и служенето с наименованието политическа партия „Зелените“ по иска на политическа партия „Партия на зелените“, регистрирана по ф. дело 114/2001 г. и да заплати 300 лв. разноски по делото.

„При лингвистична, семантична и граматическа съпоставка на вписаните наименования на двете партии, настоящата инстанция намира, че е налице пълно съвпадение на наименованията“, се казва още в решението на съда. И подчертава, че не се допуска повтаряне на наименованието или абревиатурата на друга партия, както и прибавянето към тях на думи, букви, цифри, числа. „При фонетичната и граматическа съпоставка на пълните наименования на двата правни субекта - Политическа партия „Партия на Зелените“ и Политическа партия „Зелените“ е невъзможно да бъде установена разлика в двете наименования“, категорични са магистратите.

Така те се съгласяват с нашата жалба от „Партия на зелените“, че законът гарантира правото на изключителен носител на името по-рано регистрирана партия и отстраняват грешката, която е допуснал Софийският градски съд, регистрирайки „Зелените“ през 2008 г., обясни Христо Николов. Нашата „Партия на зелените“ е основана през 2001 г. и само тя може да използва името, допълни той. „Да не си мислят, че ако използват други наименования със „зелен“, като например „Зелен алианс“ или „Зелена алтернатива“, номерът им ще мине. Има една „Партия на зелените“ и това е нашата“, подчерта Николов.

„Въпреки че всички са информирани за окончателното решение на ВКС преди повече от месец, медии продължават да рекламират ПП „Зелените” абсолютно незаконно. Вече са записани няколко репортажа, в които с огромни букви е изписано „Зелените”, каза Николов. Той очаква ЦИК да спре репортажите за незаконните екополитици във връзка с предстоящите европейски избори. Николов призова медиите да не използват името на партия „Зелените“, защото при всяко нарушение ще информират ЦИК и съда да налагат санкции.

„Партията на зелените“ ще участва самостоятелно на предстоящите избори за Европейски парламент на 26 май 2019 г., като ще излъчи собствена листа от кандидати.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети незаконно, име

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети