Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Изправи се! Мутри, вън!“ взема мандат от БСП в Кърджали, хората са изненадани

Политика

„Изправи се! Мутри, вън!“ взема мандат от БСП в Кърджали, хората са изненадани

Изправи се! Мутри, вън! взема мандат от БСП в Кърджали, хората са изненадани - Tribune.bg
Снимка:

БСП в Кърджали не е произвела цял мандат

„Изправи се! Мутри, вън!“ взема мандат от БСП в Кърджали, след решение на избирателната система „Хеър Ниймайер“.

Политици и местни жители са изненадани, защото тази политическа сила не е направила дори минималното усилие да привлече избиратели и е неразпознаваема за гласоподавателите, съобщава БНР.

Системата „Хеър Ниймайър“ разпределя мандатите по метода на най-големия остатък и така на предишните избори мандатите в региона на Кърджали са по схемата 3-1-1. Трите получава ДПС, един ГЕРБ и един би трябвало да отиде при БСП.

„БСП в Кърджали не е произвела цял мандат, няма да получи депутатско място. Това създава диспропорции“, обяснява Даниел Пейчев, експерт от Българската асоциация по изборни системи.

Вместо БСП, мандат се очаква да получи коалицията „Изправи се! Мутри, вън!“. При тази ситуация в парламента влиза водачът на листата Максим Генчев.

„Това е една голяма несправедливост, защото не отговаря на усилията, които направихме по време на предизборната кампания", смята областният лидер на БСП Милко Багдасаров. В изборната нощ дълго са пресмятали резултатите от вота и тогава всичко е било в полза на водача Петя Михалевска.

През 2005 г. левицата също загуби мандат в Кърджали, този път заради системата Донт. Водач на листата беше Стефан Данаилов, който успя да събере близо 19 000 гласа в своя подкрепа. Въпреки големият им брой, невиждан дотогава в региона, мандатът се изплъзна от ръцете на БСП. Оказва се, че това не е първият подобен случай. Преди 8 години Видин излъчи мандат за ДПС при гласували за движението едва 474 души. Но както казва изборният експерт Даниел Пейчев, системата е справедлива на национално ниво, но не и на регионално.

БСП в Кърджали няма да търси подмяна на петия мандат, защото вече е много късно. Според областния лидер Милко Багдасаров такава размяна би могла да се случи на национално ниво.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети