Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Изследователски център „Тренд“: ГЕРБ води пред БСП с 5,2%

Политика

Изследователски център „Тренд“: ГЕРБ води пред БСП с 5,2%

Снимка:

45 на сто от избирателите заявяват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори

Коалицията ГЕРБ-СДС запазва лидерската си позиция малко преди вота на 4 април с подкрепа от 28.8% от заявилите, че ще гласуват.

БСП е на втора позиция с малко над 5 на сто дистанция от своя основен опонент или 23. 6 %. Това показва социологическо проучване на изследователски център „Тренд” по поръчка на „24 часа”. Допитването е представително за пълнолетното население, направено на база 1004 ефективни интервюта, взети в периода 9-14 март 2021 г.

Третото място остава оспорвано според данните на „Тренд“ между „Има такъв народ“ (12.7%) и ДПС (12.1%). Демократична България е с 5.9 на сто подкрепа от заявилите, че ще упражнят правото си на глас. „Изправи се! Мутри вън!“ и ВМРО остават на ръба на парламентарната бариера съответно с 4.1% и 4% от гласуващите. Останалите формации остават засега под 4%-вия праг представителство в Народното събрание, като „Патриотична коалиция Воля-НФСБ“ събира 2.5%, Възраждане 1.1% и АБВ, които се ползват с 1.1% подкрепа.

Изледване Изледване "Тренд"

45% от избирателите заявяват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори. Трябва да се има предвид, че разпространението на COVID-19 може да повлияе на избирателната активност и тя да се окаже по-ниска от измерената в проучванията. Сред тези, които заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори, 83% твърдо са решили за кого ще дадат своя вот, докато 17% все още се колебаят. В това проучване на анкетираните е предоставен списък на партиите и коалициите, максимално наподобяващ изборната бюлетина – с подредбата на ЦИК и точното изписване на всяка една формация. Според данните 38% от заявилите, че ще отидат до урните, ще дадат преференция. 45% няма да се възползват.  


Коментари (1)

Татулова Социологическите агенции не са групи за натиск, а преоблечени в маркови дрешки вчерашни борчески групировки, заменили бухалките с клавиатура! Каква и пред кого отговорност носят те? Можеш да си публикуваш като "нагласи" мокрите сънища на целия офис и да чакаш да се сбъднат "прогнози" за минали, измислени и пожелателни събития! Впрочем след колко тежки провала следва да се разкараш от публичното пространство и да спреш да манипулираш срещу заплащане!? Сещам се за едни, които колкото повече се провалят, толкова по-желани събеседници в средствата за масова информация стават! У нас под СМИ /медии/ следва да се разбират сведените до радиоточка, стенвестник или ново Работническо дело пропагандно-агитационни партийни и паравоенни структури, които действат целогодишно, с "независимо" финансиране!
18.03.2021 11:51 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още