Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Велкова пред депутатите: Бюджетът за 2022 е приет на дефицит, няма да има излишък

Политика

Велкова пред депутатите: Бюджетът за 2022 е приет на дефицит, няма да има излишък

Народните представители изслушват  служебния финансов министър Росица Велкова.

Тя ще бъде изслушана относно изпълнението на Закона за държавния бюджет на България за 2022 г. по основните пера на бюджетните приходи и бюджетните разходи, както и ще представи проекта на служебното правителството за държавния бюджет за 2023 г., в това число 3-годишната бюджетна прогноза, като вносители са лидерът на левицата Корнелия Нинова и група народни представители от 21 октомври 2022 г.

Служебният министър Росица Велкова от своя страна уточни, че данните за касовото изпълнение на консолидирания бюджет за 9-месечието за 2022 г. показват положително салдо в размер на 989 млн. лв., което е 0,6 от прогнозния БВП. "То се формира от превишение на приходите над разходите по сметките на средства от ЕС в размер на 520 млн. лв., както и 468 млн.лв. положително салдо по националния бюджет", заяви тя.  

„Тази информация на пръв поглед изглежда оптимистична, но ако се погледнат данните от всички предходни години бюджетът обикновено е на излишък до последните два месеца на годината. Положително бюджетно салдо до настоящият етап на бюджетната година е нормално състояние, но това не означава, че годината ще завърши на излишък, тъй като самият бюджет, който е приет от НС, е планиран и приет на дефицит", каза още Велкова. 

По думите на служебния министър се очаква преизпълнение на данъчно-осигурителните приходи с около 250 млн. лева.

„Очакваме през декември да постъпят 2,6 млрд. лева от първо плащане по Плана за възстановява не устойчивост (ПВУ). Подали сме искането с изпълнени всички мерки и в момента нашето искане се разглежда в Европейската комисия“, съобщи Велкова.

„Не считам, че прогнозата ни за БВП и растеж е занижена“, отговори тя въпрос на Андрей Гюров от ПП. Русинова обяви, че прогнозата е направена на база макроикономическите оценки на МВФ, БНБ и редица други световни институции.

„Корекцията идва от направена ревизия“, заяви още Велкова.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати