Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Изслушват претендентите за шеф на КПКОНПИ

Политика

Изслушват претендентите за шеф на КПКОНПИ

Изслушват претендентите за шеф на КПКОНПИ - Tribune.bg
Снимка:

Сотир Цацаров и Симеон Найденов представят концепциите си за Антикорупционната комисия

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика ще проведе изслушване на двамата кандидати за председател на КПКОНПИ.

Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров е номинацията на управляващите за нов председател на Антикорупционната комисия. Депутатът Симеон Найденов е предложението на „Воля”.

Преди седмица двамата представиха концепциите си за развитие и управление на КПОНПИ.

Цацаров предлага нов структурен модел и правилник за работата на КПКОНПИ. Според него комисията има потенциал да изпълни задачите си в рамките на дадените ѝ правомощията.

Главният прокурор се закани и да чисти имиджа на комисията. Според него са нужни и законодателни промени, свързани с това да бъде прецизиран кръгът на лицата, които са с т.нар. висши публични длъжности.

Кандидатът за антикорупционен шеф е на мнение, че трябва да засилване на парламентарния контрол върху КПКОНПИ, която се отчита основно пред Комисията за контрол на СРС.

В концепцията си Найденов декларира, че ще работи за среда без корупция и ще залага на превенцията.

По време на днешното изслушване в парламента двамата кандидати ще имат по 15 минути, за да представят концепцията си за работата и също така ще трябва да отговарят на въпроси от залата. След изслушването комисията ще даде мотивираното си решение на депутатите и ще се премине към гласуване в пленарна зала.

Антикорупционната комисия е без председател от 31 юли, след като Пламен Георгиев подаде оставка.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети