Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Извънредна правна комисия събира депутатите за промени в Назакателния кодекс

Политика

Извънредна правна комисия събира депутатите за промени в Назакателния кодекс

Извънредна правна комисия събира депутатите за промени в Назакателния кодекс - Tribune.bg
Снимка:

Протест ще посрещне народните представители

Депутатите от правната комисия ще заседават извънредно от 11 часа, за да обсъдят предлаганите промени в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашното насилие.

Тя бяха внесени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС след бруталната агресия срещу 18-годишно момиче в Стара Загора и последвалата огромна вълна от съпричастност и протести в цялата страна.

С промените се предлага завишаване на санкциите за причиняване на средна и лека телесна повреда. До 8 години затвор грозят всеки, който причини средна телесна повреда на друг човек. В момента наказанието е до 6 години. Наказанието за лека телесна повреда се предлага да бъде до 2 години затвор, а глобата от 100 до 300 лева се завишава на 500 до 1000 лева. Предлага се и домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка.

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС предлагат увеличаване на наказанията за лека и средна телесна повреда

Промените ще бъдат обсъдени на извънредно заседание на парламента в понеделник – 7 август. 

Заради скандалния случай с 18-годишната Дебора оставката си подаде зам.-окръжният прокурор на Стара Загора, а докато тече разследването беше отстранен съдебният лекар, постановил, че нараняванията по тялото на момичето са лека телесна повреда. 

За днес пред сградата на НС е предвиден и протест, който отново да каже на депутатите, че промените в НК трябва да бъдат одобрени. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети