Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Извънредно заседание на НС в опит да спрат протестите и блокадите на енергетиците

Политика

Извънредно заседание на НС в опит да спрат протестите и блокадите на енергетиците

Извънредно заседание на НС в опит да спрат протестите и блокадите на енергетиците - Tribune.bg
Снимка:

Засега ограниченията в движението по автомагистралите "Тракия" и "Струма", както и през Прохода на Републиката остават

На извънредно заседание Народното събрание обсъжда проекта на решение за одобряване на Споразумение между министър-председателя, представители на Министерски съвет, народни представители и представители на синдикалните организации в сектор енергетика, сключено вчера. Споразумението е от 7 точки.

Още в началото на заседанието БСП и "Възраждане" започнаха с процедури, като настояваха вносителите на проекта да го оттеглят, защото е противоконституционен.

От БСП настояха в заседанието да се включи и техния проект, който предвижда преразглеждане на териториалните планове и тяхното изпращане в Брюксел на по-късен етап. От "Възраждане" пък поискаха в залата да бъдат поканени представители на протестиращите миньори и енергитици, защото вчерашната среща е била закрита и искат да чуят тяхното мнение.

Тошко Йорданов от ИТН обвини една от синдикалните организации, подписала споразумението - КНСБ, че е предала протестиращите:  "В това споразумение има само пожелания с хубавия лаф от филмите: "Тати ще ти купи колело, ама друг път". Някой друг път ще им се случи това, което искаха да им се случи. Нито една от шестте точки, с които дойдоха, ги няма в това споразумение.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ на свой ред обвини опозицията, че се опитва да внесе разделение в сектора.  

Теменужка Петкова обясни, че ГЕРБ са оставили териториалните планове без ангажимент за закриване на централите. Тя подчерта, че партията на Борисов винаги е отстоявала позицията си пред ЕС. „Никога ГЕРБ не е поемала ангажимент за затваряне на централи“, добави тя и подчерта, че кабинетът на Кирил Петков го е обещал. „На път сме да си закрием енергетиката заради аматьори", обяви тя от парламентарната трибуна.  

В същото време протестите не спират. Ограниченията в движението по автомагистралите "Тракия" и "Струма", както и през Прохода на Републиката остават, предава БНТ.

Товарните автомобили, пътуващи от ГКПП "Капитан Андреево" в посока към Русе – "Дунав мост" или обратно, биват пренасочвани през пътя Харманли-Тополовград-Елхово-Ямбол, както и през Ришки проход. Обходът за леките коли е през Шипченски и Котленски проход.

На територията на Хасковска област е блокирано движението по път II-76 в района на с. Княжево.

Обходният маршрут за леките коли е през Княжево - Радовец - Пъстрогор – Свиленград, а за МПС над 12 т: Свиленград - АМ "Марица" - АМ "Тракия" - п.в. Чирпан - Ракитница - Стара Загора и обратно. Ограничено е и движението по път II-55, в района на с. Главан, и в двете посоки. Изграден е обходен по път II-55 - с. Полски Градец - Тополовград - Харманли и обратно.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети