Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Извънредно заседание на НС заради ветото върху закона за извънредното положение

Политика

Извънредно заседание на НС заради ветото върху закона за извънредното положение

Извънредно заседание на НС заради ветото върху закона за извънредното положение - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите ще разгледат върнатите текстове от президента в понеделник

Извънредно заседание на НС е насрочено за понеделник от 13.00 часа. Депутатите се събират, за да разгледат ветото, наложено от Румен Радев върху закона за извънредното положение. Това е единствена точка в програмата на извънредното заседание.

В петък вечер депутатите приеха на второ четене  Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание на 13 март 2020 г.

Законът предвижда работниците да имат право на обезщетение от 50 на сто от брутното си възнаграждение при преустановяване работата в условията на извънредно положение. Според разпоредбите работодателите ще могат да предоставят само платен годишен отпуск на работниците или служителите си, без тяхно съгласие. Без да се изисква съгласие от служителите работодателите и органите по назначаване ще могат да предоставят до една втора от платения годишен отпуск на своите подчинени. Въвежда се възможност работодателите и органите по назначаване в зависимост от характера на работата да възлагат надомна работа или работа от разстояние на работниците и служителите си без тяхно съгласие, освен когато това е невъзможно.

Въведени бяха наказания срещу разпространението на фалшиви новини, както и при спекула на цените на стоките по време на извънредното предложение.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати