Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Зеленски благодари на България за подкрепата и защитата: Украйна няма да забрави, че сте с нас

Политика

Зеленски благодари на България за подкрепата и защитата: Украйна няма да забрави, че сте с нас

„Радвам се да съм в България по покана на правителството на България и премиера Денков, Много е важно, че в тази морална криза в Европа, България е защитник и противник на политиката на геноцит на Русия, котяо тя води срещу Украйна. Отношението на всички страни към Русия не е еднозначно, но това се обяснява с факта, че на хората им е трудно да признават реалността на злото особено като не са го срещали. Когато няколко хиляди километра и от руската артилиерия, която безжалостно унищожава градове и села в Украйна, или когато хората не знаят какво без спокоствие от руския терор с ракети и дронове. По-лесно е да отхвълим мисълта за извършеното зло от Русия и толкова по-ценно е да получих подкрепа от лидеери, които не отхвърлят истината и избират пътя на защита на живота

Искам да ти благодаря, България, за подкрепата и защитата на нашите хора. Благодаря за решенията на парламента и че признавате действителността“. Това каза на брифинг в Министерския съвет президентът на Украйна Володимир Зеленски след среща с премиера акад. Николай Денков и вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

„На нашата украиснка земя дойдоха руски окупатори, ние сме принудени да търсим нашите деца, които руснаците разделят и ги учат на ненавист. Всеки, които иска мир, единството е пътят“, добави президентът на Украйна.

Зеленски отбеляза още: „Скорошният атентат на Русия над ВЕЦ Каховка замърси нашето общо Черно море, и показа колко крехка е ситуацията в нашия регион“. 

„Договорихме се с премиера да активизираме сътрудничестовото в отбранителния сектор. Украйна ще сподели с нашите партньори за вашата помощ. Ще продължим разговора за лечение на украински войници и обучението на военно-медицински персонал. Помолих България да помогне във възстановяване на обучителната система в Украйна. Страната ви е готова да се присъедини в подпомагане на екологичното възстановяване на Украйна. Обсъдихме енергетиката.

Обсъдихме и взаимодействието си в сферата на европейската и евроатлантическата интеграция, разчитаме и на бъдещето членство на Украйна в ЕС. Това е вече 22-ият пакет санкции срещу Русия“, заяви Зеленски.

„Още веднъж съм благодарен. Искам да благодаря, че България ще има роля в нашата форма на мира, започнахме консултациите на ниво съветници и посланици. Все още не е определен посланик на България в Украйна, но ще разговарям с президента ви. Благодаря на България за приемането на бежанци. Това беше сложен и тежък момент за страната ни. Украйна никога няма да забрави, че в такъв труден момент на загуба на животи, вие сте с нас. Високо ценя това. Слава на Украйна“, завърши Зеленски.

„Независима и суверенна Украйна е ключова за евроатлантическата сигурност в региона“,  каза премиерът акад. Николай Денков.  България е последователна в подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, защото сме убедени, че независима и суверенна Украйна е ключова за евроатлантическата сигурност в региона. Русия трябва да се изтегли безусловно в нейните международно признати граници, както и да понесе съответната отговорност, заяви Денков. 

В началото на срещата министрите на енергетиката на двете страни подписаха меморандум между министерствата на енергетиката на България и Украйна за сътрудничество в областта на енергетиката.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети