Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кабинетът на Кирил Петков затваря принудително ТЕЦ „Брикел”

Политика

Кабинетът на Кирил Петков затваря принудително ТЕЦ „Брикел”

Кабинетът на Кирил Петков затваря принудително ТЕЦ Брикел - Tribune.bg

Последното заседание на кабинета на Кирил Петков взе решението да затвори ТЕЦ „Брикел” заради цитирам „умопомрачаващи” нарушения.

Петков даде брифинг в МС заедно с министъра на околната среда в оставка Борислав Сандов като подчерта, че централата има 24 часа, за да приложи решението. 

Вицепремиерът в оставка заяви, че има несъответствия с онова, което се вижда на терен и след проверка от две регионални инспекции, пожарна, лично негова и на премиера в оставка има сериозни нарушения, работа в несъответствие с нормите на екозаконодателството и с трудовите права.

Пожарната е установила 15 нарушения включително и наличие на бензиностанция в рамките на комплекса, която не е регламентирана и е близка до обекти.

„Една авария може да доведе до екокастрофа”, подчера Сандов.

Шефът на ТЕЦ Брикел: Всичко е в нормата, министър Сандов да покаже доказателства за тезата си

„Установихме, че има няколко сериозни нарушения на комплексното разрешително, както и системни нарушения за минал период от време. Поради това ще наложим принудителна административна мярка затваряне” допълни вицепремиерът. По думите му той лично е информирал премиера за няколко допълнителни аспекта, свързани със собствеността и начина на работа, с конфликт на интереси или потенциално опъване на „чадър” върху предприятието през последните години. „Надявам се правоохранителните органи да свършат своята работа и да установят какви са реалните размери на подобно покровителстване”, заяви Сандов.

Той успокои, че ТЕЦ-ът произвежда едва 1 % от електронергията у нас и няма да застраши сигурността на страната като в същото време нанася вреди на въздуха.

„Нивата на серен диоксид на уредите ни достигнаха максимални нива и не можаха да измерят повече, защото емисиите бяха като при комина. Не може да работят в подобна среда. Такива предприятия трябва да бъдат спирани, докато отстранят нередностите”, заключи Сандов.

Брикел изобличиха Борислав Сандов в лъжа с видео

На въпрос за собственика на ТЕЦ-а Сандов каза, че за него това предприятие се представлява от т.нар. сламени хора, които съществуват някъде извън България. Собственикът на ТЕЦ "Брикел" е Рой Кенеди, за който никой нищо не знае, обяви Борислав Сандов. Той явно е подсигурен финансово, за да се подпише зад собствеността на това предприятие, като държи 100 процента от него. В същия момент всички знаят, че реалният собственик е Христо Ковачки. За мен е недопустимо обекти, толкова важни за страната, да имат собственици, за които държавата нищо не знае, заяви още Сандов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати